Levendula

2017.10.25. 12:00

Bővítenék is a jövőben a levendulaültetvényt Csömödéren

Az első szüretet tartották meg az elmúlt hét végén a település határában található levendulaültetvényen.

Korosa Titanilla

Sabján-Ozsváth Emese szerint van jövője a térségben a levendula termesztésének Fotó: Korosa Titanilla

Francia típusú levendulát szüreteltek szombaton az Iklódbördőce és Csömödér között található levendulásban. A fajtáról megtudtuk, hogy angol társával szemben ellenállóbb, élettartama legalább 20 év.

- Olyan növényt kerestünk a párommal, aki szintén agrármérnök, amivel kis területen nagy értéket tudunk teremteni – kezdte a levendulaültetvény bemutatását annak tulajdonosa, Sabján-Ozsváth Emese agrármérnök. – Fiatal gazda pályázat segítségével az elmúlt évben telepítettünk levendulát 2,5 hektáron, 12 ezer tőt ültettünk el hektáronként. Idén ősszel érte el az első teljes virágzását, ami már nyáron elkezdődött, de csak most borultak igazán virágba a növények.

Sabján-Ozsváth Emese arról is beszélt, hogy divatos növény manapság a levendula, ezért is döntöttek mellette. Mint mondta: az ültetvény szépen mutat, de van vele feladat bőven.

Sabján-Ozsváth Emese szerint van jövője a térségben a levendula termesztésének Fotó: Korosa Titanilla

- A növény fő virágzása június végére, július elejére tehető, a másodvirágzás ilyenkor ősszel történik. Az ültetést és a gondozást mi is még tanuljuk. Nem igényes növény a levendula, bár a tavalyi kemény tél nem kedvezett a friss telepítésnek – folytatta. – Bármilyen talajtípuson termeszthető, bár némi talajjavításra azért szükség volt, hiszen Zalában savas a talaj. Telepítettünk csepegtető öntözőrendszert is, ami nagy hasznunkra vált nyáron. A vegyszeres gyomirtást nem tudjuk még elkerülni, de az a cél, hogy idővel ökológiai ültetvénnyé váljon ez a terület, és biolevendulát termesszünk.

Mint mondta: elsősorban az agroturisztikára alapozva vágtak neki ennek a vállalkozásnak, a tihanyi levendulás példáján.

- Innen is elvihető szüret alkalmával csokorszedéssel – tette hozzá -, illetve vágott virágként, másrészt a szárított virágot is tudjuk értékesíteni morzsolást követően. Emellett a kinyert illóolaj is jelentős. A 2,5 hektáros területet a jövőben tovább szeretnénk bővíteni, és újabb 3,5 hektár telepítését tervezzük itt Csömödérben. Ezután akkora mennyiség áll rendelkezésünkre, hogy még inkább érdemes lesz illóolaj-előállítással is foglalkoznunk, szeretnénk ehhez saját lepárlót létesíteni, ahol nemcsak a magunk által termesztett növényt dolgoznánk fel, hanem a környékbeli termesztők is használhatnák.

A jövőben a szüret idejére kísérőprogramokat is terveznek, például levendulás ételek, italok kóstolójára is sor kerülhet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!