SÉTA

2017.11.21. 14:00

Az emlékeink megörökítése

Egyre népszerűbb munkává vagy hivatássá válik a fotózás.

Soós Dorottya 12. b osztályos tanuló Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakgimnázium Lenti

Lenti környéke lenyűgöző látványt kínál a diákfotós számára is

Számomra inkább szabadidős elfoglaltságnak számít. A nővérem képei láttán kaptam kedvet ahhoz, hogy én is létrehozzak ilyen alkotásokat, s büszke vagyok arra, hogy munkáimat több alkalommal is kiállították iskolánkban. A technikai tudnivalóban segített a testvérem: miként kell beállítani a gépet, vagy hogyan lehet megszerkeszteni egy képet. Nem könnyű ezeket a fortélyokat elsajátítani!

A témaválasztáshoz sok helyről kaphatunk ihletet, számomra például a legfontosabb téma a természet. Minden évszak más és más, és mindegyiknek megvan a maga szépsége. Ilyenkor ősszel, mikor a fák lombjai különböző színekben pompáznak, gyönyörű fotókat lehet készíteni a verőfényes erdei tisztásokról. De izgalmas téma lehet akár egy portré, vagy meg lehet örökíteni „állati” pillanatokat, kulturális és nemzeti értékeket egyaránt. A környékünkön kiváló fényképezési helyszín a Dedesi-tó, a Kerka vagy a vétyemi ősbükkös természetvédelmi területe. Ma, amikor a szelfik és okostelefonok világában élünk, azt gondolnánk, csak egy kattintás a műalkotás, s bárkiből pillanatok alatt fotóművész válhat. S valóban: bár lényeges, hogy milyen eszközt használunk fényképezésre – hiszen van különbség egy telefon vagy egy drága gép által készített fénykép minősége között -, ez az ábrázolás tekintetében majdhogynem elhanyagolható. Számomra egy fényképen nagyon fontosak a színek, a fények és az árnyékok. Elkapni egy pillanatot, egy érzést, egy mozdulatot – ezek azok, amik igazán különlegessé tudják tenni a képet.

Lenti környéke lenyűgöző látványt kínál a diákfotós számára is

Azért is válik egyre népszerűbbé a fotózás, mert az embereknek fontosak az emlékek, és ezeket a modern technika eszközeivel könnyen meg tudják örökíteni. Családi fotóalbumok? Ugyan! Ma már nem kell kinyomtatnunk, előhívatnunk a képeket; a számítógépen vagy telefonunkon is könnyen tudjuk azokat tárolni, és meg tudjuk nézni bármikor, így mindig velünk lehetnek a fontos pillanatok. Az igazi fotós számára azonban továbbra is azok a képek értékesek, amelyeket kézbe foghat, bekeretezhet, és nap mint nap rátekinthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!