Zalai Arcok

2017.10.21. 11:30

„Minden zenei műfajban megtalálom a jót” – Interjú Berkes Dániel magánénektanárral

Berkes Dániel sokoldalú művész, imád énekelni, zongorázni, nagy szerelme pedig a jazz. Zalaegerszegen több éve ismert és kedvelt magánénektanár, akinek kezei közül számtalan tehetséges énekes került ki.

Rákos Bianka

Berkes Dániel a zongoránál Fotó: Rákos Bianka

Vannak, akik már egészen kiskoruktól kezdve tudják, mi az ő végzetük – Berkes Dánelnek ezt jelenti a zene. A jó kiállású, kedves mosolyú férfi a tanítás mellett több együttesben is közreműködik, s bár távolabbi ismerősei leginkább zongoristaként tartják számon, magát sokkal inkább énekesnek vallja.

- Nagyon korán elkezdtem érdeklődni a zene iránt. Egyszer az óvodában meglátogattak minket a helyi zeneiskola pedagógusai, hogy felmérjék az énektudásunkat, a ritmusérzékünket és a zenei hallásunkat. Ekkor már javasolták számomra a zeneiskolai képzést, majd később bekerültem a Szombathelyi Fiú Énekiskolába (Váci Mihály Általános Iskola és ÁMI). Akkoriban működött az intézményben egy olyan kórus, amely Közép-Európában egyedülálló módon kifejezetten kisfiúk hangjának képzésével foglalkozott – idézte fel Dániel.

Berkes Dániel a zongoránál Fotó: Rákos Bianka

A művészeti általános iskolában minden diák játszott valamin, ám Dániel választása egy különleges, az egyik legnehezebben megtanulható hangszerre esett.

- Csellózni kezdtem – mondta mosolyogva – Hét éven keresztül foglalkoztam vele, de később az éneklés vált számomra elsődlegessé.

Dániel zene iránti szenvedélye később sem múlt el – elárulta, egy volt a fiatalok közül, akik már a nyolcadik osztály elvégzése után úgy léptek ki az iskola kapuján, hogy tudták, mivel akarnak foglalkozni.

A cselló végül a tokjában maradt, de a zenetanár nem hagyta abba az éneklést. A Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium magánének szakján tanult tovább, ahol elkezdett zongorázni is.

- Ekkor értek olyan impulzusok, amelyek miatt érdeklődni kezdtem a jazz iránt. A zongora mai napig a hobbim, ami sokaknak furcsa lehet, mivel a legtöbben azt gondolják, elsősorban zongorista vagyok, holott énekes – mondta – A munkámat is gyakran félreértik, hiszen a magánénektanár nem azért „magán” mert vállalkozóként dolgozik. Én egy ének-zene tanárral szemben nem taníthatok osztályt, az óráimon pedig egyszerre csak egy tanuló vesz részt. Hét éve oktatok, ez idő alatt rengeteg tehetséggel foglalkoztam, többek között Bódis Bettinával, Wohner Dórával, Standi Szilviával és Borsos Annával – árulta el Berkes Dániel.

Nagyszerű dolog, ha valakinek a munkája egyben a hobbija is, a fiatal tanár ebből a szempontból is szerencsés. Több zenés produkcióban mutatta meg tehetségét, többek között a színházban, ráadásul saját zenekaraival is gyakran fellép.

- Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek ki tudják próbálni, milyen a kamarazenélés. Az első ilyen kezdeményezésemből nőtte ki magát a Wohner Dóra Quintett. Először csak nagybőgő, zongora és ének volt, aztán jött a gitár, valamint a dob. 2014-ben csináltuk a Sinatra 100 című produkciót, amelyben már fúvósokkal kiegészülve léptünk fel. Idén a Kanizsa Big Band-del koncerteztünk, Vámos Béla zenekarvezető jóvoltából. Dóra jelenleg Bécsben tanul, de van egy új formációm, a SimplyPop.

Az új együttesben szintén tanítványai, ezúttal Szántner Luca és Mihály Luca énekelnek. A csapat a mai népszerű slágereket dolgozza fel különböző stílusokban. Berkes Dániel elmondta, hogy az új zenekarral sokkal könnyedebb hangvételt céloztak meg, mint a jazz quintettel.

- Megmutatjuk, hogy mit lehet kihozni a legegyszerűbb dalokból. A feldolgozások által mi is feszegetjük a határainkat, hiszen zeneileg eléggé bonyolult dolgokat csinálunk. A SimplyPop mellett több együttesben is zenélek, illetve gyakran vagyok „beugrós”. A szombathelyi Isis Big Band formációval nyáron nagyon sokat koncerteztünk, de a minap játszottam egy Máté Péter és Cserháti Zsuzsa emlékesten is, ahol Auth Csillával, Danics Dórával és Koós Rékával léptem fel. Nemrég megkeresett Máriás Zsolt, a színház zenei vezetője, hogy vegyek részt az Evita előadásban is – mondta Dániel.

Vajon a zenész szívéhez a jazz mellett melyik műfaj áll még közel?

- Minden zenei műfajban megtalálom a jót, és azt, ami kevésbé érint meg. A munkám során több stílusban is helyt kell állnom, ezért gyakran nehéz átprogramoznom az agyam egyikről a másikra – főleg akkor, ha reggel egy jazz zenekarral van próbám, délután klasszikust tanítok, majd este musicalt énekelek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!