Tavasz

2018.04.23. 10:00

Megpezsdítette az egerszegi piacot a jó idő

A múlt hét vége kedvezett a házkerti munkának, és az azt megelőző beszerzéseknek is. Pénteken ragyogó napsütésben válogattak a vásárlók a piacon a zöldséges standoknál, ahol a palántafélék sokasága hirdette a tavaszt.

Hajdu Péter

Kocsis András paprikapalántákat válogat, Labricz Inez viszont koktélparadicsomot kér az őstermelőtől Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Volt, aki nagyméretű műanyag ládában, más szatyrokban, papírba bugyolálva vitte a paprika- és a paradicsompalántákat. A hét végén teltek a gondosan megmunkált ágyások.

- A piac forgalmán jól érezhető, hogy mennyire időjárásfüggők vagyunk. Ebben az utóbbi néhány napban megjött az igazi jó idő, ami kihúzta az embereket a szabadba, a kertekbe. Erre készültek az árusok is. Mindenki, aki a korábbi években nálunk kínálta a portékáját, itt van a piacon. Vagy tucatnyian vannak a palánta-előállítással foglalkozók. Szinte meg sem lehet mozdulni, akkora a forgalom most – konstatálta a helyzetet pénteken kora délelőtt Horváth István, a vásárcsarnok igazgatója.

Kocsis András paprikapalántákat válogat, Labricz Inez viszont koktélparadicsomot kér az őstermelőtől Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Ritka volt az olyan vevő, aki a nagy kínálatnak ellen tudott állni. Labricz Inez azonban a néhány kiválasztott virág mellett megelégedett csupán egy ültetni való zöldségnövénnyel.

Az erkélyre is kerülhet koktélparadicsom

- Nem kertészkedünk, csak az erkélyen vannak növényeim. Ez egy koktélparadicsom, ezt is csak a kislányom kedvéért vettem, nekünk ez is bőven elég – mondta a fiatalasszony.

- Én úgy tapasztalom, hogy még óvatosak az emberek. Lehetne nagyobb is a kereslet. A többség inkább virágot vesz, a paprika és a paradicsom elültetésével sokan még egy hetet várnak. Tavaly ilyenkor fagyott meg a palánta, szerintem emiatt visszafogott még a kereslet – vélekedett Kálovics Boldizsár, aki Nagykanizsáról jött árusítani.

Kocsisék évek óta visszatérő árusai az egerszegi piacnak. A palántanevelésre szakosodott családi vállalkozás szabadtéri standja előtt mindig sokan válogatnak.

- Egy hete, múlt pénteken jöttünk ki idén először. Az idei hosszú tél miatt csúszott a palántaszezon. Elmaradtunk a munkákkal, még mindig sok otthon a tennivaló. Eddig csak a fiam tudott kijönni a vevőkhöz, én a férjemmel otthon maradtam a kertészetben, mert még tűzdeljük a paprika- és a paradicsompalántáink egy részét.

Folyamatosan vetjük az uborkát, és fűszernövényeket is termelünk otthon, a fóliasátorban. Most alig egy órája jöttem ki a fiam után, csak hogy megmutassam magam, és találkozzak néhány régi ismerős vevővel. A férjem most ment tőzegért, amibe még tápkockázunk – fogalmazott Kocsis Andrásné, aki érdeklődésünkre elmondta, az idei elhúzódó tél miatt nagyon sokat kellett fűteni a fóliában a palántanevelőknek. Emiatt emelni kellett az árakat. Ők tavaly 120-130 forint körüli áron adták a paprikapalántát, most 150 az ára. A paradicsomé maradt a tavalyi.

A hét végére sokan beszerezték az ültetni valót, a kertekben ment a munka

Ellentétben kanizsai kollégájával, Kocsisné elégedett a kereslettel.

- Megörültek az emberek a jó időnek, úgy látom, megjött a kedvük a kerti munkához, és már nagyon vártak bennünket – mondta.

Sok az újdonság a palánták között

A palántaválaszték igen nagy, és sok köztük az újdonság. Találni folytontermő paprikát, ami nem szezonálisan érik, hanem egészen a fagyokig. Mutattak „epés” paprikát is, amiről kiderült, szó sincs arról, hogy keserű lenne. Erika és kaméleon nevű fajtáról van szó, ugyanolyan a húsuk mint a többié, csak olyan vékony, könnyen emészthető a héjuk, hogy az epés betegek is megehetik, nem lesz bajuk tőle. A paradicsomok között is van néhány érdekesség, újdonság a holland ovális paradicsom, és a fekete, illetve a sárga paradicsom.

Dr. Nagy György növényorvos a csarnokban levő üzletében az évszakok „összecsúszását” hibáztatja a munkák sajátos alakulásában.

- Mostanában nagyon rövid a tavasz. Januártól márciusig hideg van, utána szinte egyből itt a nyár. Most is így van, emiatt nagyon feltorlódtak a munkák a mezőgazdaságban, a kertekben. Igyekezni kell a növényvédelemmel, mert virágzásban vannak a gyümölcsfák. A virágzás hét-tíz napig tart, és ilyenkor a legérzékenyebbek a fertőzésekre.

Ez alatt az idő alatt kell a monília nevű gombás betegség ellen védekezni. Most nagy a roham az üzletben a növényvédőszerek iránt. A palántanevelésnek nagyjából vége van, kiültetik a szabadba, de az aprómagoknak, a borsónak, sárgarépának a vetése még mindig tart, pedig azokat már februárban el lehetett vetni – szólt a természet diktálta tennivalókról.

A növényorvos még a burgonya vetőgumókkal kapcsolatosan hívta fel egy fontos dologra a figyelmet.

- A hazai, keszthelyi nemesítésű burgonya vetőgumók, mint a balatoni rózsa, illetve a hópehely nagyon gyorsan elfogytak, de kapható még holland minigumó. A jelöletlen, zsákos kínálatban jobb, ha nem bízik meg az ember, érdemes a jó minőségű, fémzárolt burgonya vetőgumót venni. Ha a talaj jól előkészített, a megbízható, jó fajták esetében bízni lehet abban, hogy egy gumóból egy kiló burgonya előállítható – mondta többek között dr. Nagy György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!