Kalandra fel!

2018.03.23. 14:00

Utazás: A kanizsai Krihó Zsuzsanna kolumbiai túrája az indiánokkal

Indiánokkal találkozott, szertartásokon vett részt. Krihó Zsuzsanna Dél-Amerika rejtelmeit kutatta Kolumbiában.

Benedek Bálint

Krihó Szilvia Kolumbiában

A kanizsai hölgy imád utazni, de a fehér homokkal borított, kényelmes partszakaszok helyett a fittséget igénylő teljesítménytúrákat kedveli, melyek rendszerint számos kihívást tartogatnak.

A kezdetek

- Három éve valósággal elvarázsolt az egyik váci utazási iroda vezetőjének, Nagy Endrének az úti beszámolója – mesélte Krihó Zsuzsanna. – Costa Rica, Panama, Nicaragua csodái tárultak fel, s olyan lelkesedéssel mesélt az ott töltött időről és érdekes élményeiről, hogy kifejezetten azt éreztem, részese szeretnék lenni mindennek. Ráadásul Endre remekül beszéli a nyelvet, tökéletesen ismeri a kultúrát, rengeteg olcsó szálláslehetőséget tud, és soha nem indult el nyolcnál több utassal. Gyorsan kiszámoltam, s anyagilag sem volt megterhelőbb, mint egy minőségi tengerparti nyaralás, ezért belevágtam.

Krihó Zsuzsanna szereti a kihívásokat, kimerítő gyaloglás közben pihent meg a Guatavita-tó partján

Izgalmas kalandok messzi tájakon

Zsuzsanna a következő évben már Kolumbia déli részét, majd Ecuadort, tavaly pedig Guatemalát fedezte fel. Most az óriási Kolumbia északi része volt soron, a fővárossal, Bogotával és az ötödik legnagyobb várossal, Cartagenával.

- Néhány betegség, például a sárgaláz ellen beoltottak, de a kitűnő minőségű, érlelt barna rummal sok esetben kivédhető a gyomorrontás, ugyanis zamatos íze mellett nagyszerű fertőtlenítőszer – mosolygott az utazó. – Újabban Kolumbiában bort is készítenek, amely szintén kiváló minőségben kerül a poharakba.

Indián gyerekek színes gyöngyökkel díszített népviseletben

A kanizsai hölgyet viszont az indiánok nyűgözték le, hiszen csapatukkal meglátogattak egy egyébként a civilizációtól elzárt közösséget.

- A színes népviseletbe öltözött gyerekek érhetően kíváncsiskodtak, de a többiek igyekeztek elbújni a fényképezőgépek elől – tette hozzá. – A helyi bölcseket, úgynevezett mamókat a kiválasztott fiúgyermekekből nevelik ki. Őket 6-8 éves koruktól egészen tinédzser korukig oktatják egy barlangban. Mindent megtanulnak a gyógyítás tudományától a csillagászatig. S ezek után rendszeresen kapcsolatot tartanak a környező hegyeken lakó isteneikkel. Ha építenek egy házat, akkor azt meg kell áldani, ehhez az ő beleegyezésükre is szükség van. Nagy szerencsénk volt, hiszen tudtunk beszélni egy mamóval, aki a többiekhez képest egészen nyílt volt. Ők azért is tanulhatnak tovább az emberek között, hogy megszerzett tudásukkal segítsék a törzs életét.

Az indián törzsek az otthonaikba nem engedik be a turistát
A mamó folyamatosan rágja a kokacserje levelét
Krihó Zsuzsanna (jobbról) a Ciudad Perdida táborban pihent meg

Zsuzsanna felfigyelt még egy lopótökszerű szent erekjére is, mely kagylóport tartalmaz. A bölcsek a szájukban naphosszat a kokacserje levelét rágják. Ahhoz pedig, hogy bódult állapotba kerüljenek, a por megindítja a kémiai folyamatokat és a kábító hatás aktivizálódik. Ezért tudnak kapcsolatba kerülni az isteneikkel.

Az Egyenlítőn szinte mindig 35 Celsius-fok körül volt a hőmérséklet, ezért felüdülést jelentett a Karib-tenger kikötővárosa, Cartagena felfedezése. A szép színes házak és a felhőkarcolók jól megférnek egymás mellett. Az emberek vidámak, mindenütt utcazenészek és jókedvű forgatag fogadta a látogatót.

Villa de Leyva környékén érdekességek, köztük számos Casa Barro, vagyis agyagház várja a látogatót
Cartagena színes házai romantikus sétára hívnak
A lüktető, meglepően tiszta főváros, Bogota csodálatos panorámája rabul ejti minden utazó szívét

Hasonlóan kellemes csalódás érte a több mint 7 millió lakosú fővárosba, Bogotába érkező túrázókat. Zsuzsanna szerint a lüktető metropolisz kifejezetten tiszta, rengetegen kerékpároznak, melyhez kiépített úthálózat is tartozik.

- Nincs mindenütt csillogás, több helyütt tapintható a mélyszegénység, az emberek mégis másképpen működnek, mint Európában – tette hozzá. – Talán ismerik a boldogság receptjét, ezért maradt számomra oly’ vonzó ez a térség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!