Nevezetességek

2017.12.15. 10:30

Három egyedülálló helyszín Zala megyében

A dimbes-dombos Zala megye sokkal több érdekességet rejt magában, mint gondolta volna. Nemcsak a megye kultúrája és hagyományai híresek, hanem nevezetességei is. Listánkban most hármat mutatunk be.

zaol.hu

A keszthelyi Festetics-kastély kora reggel

Fotó: Pintér István

A zalai szellemfalu – Iborfia

Zalaegerszeghez közel, Lickóvadamos és Petrikeresztúr között fekszik Magyarország legkisebb falva, melynek saját önkormányzata van. Iborfia azonban nemcsak erről híres: ez az a település, ahol egyáltalán nincsen munkanélküliség, s lakosainak egyharmada önkormányzati képviselő, mivel összesen 9 ember lakik itt. Az aprócska faluban nincsen kisbolt, sem kocsma, viszont van faluház.

Iborfia Fotó: MTI – Varga György

A hely ahol Buddha maradványait őrzik – Zalaszántói sztúpa

Közép-Európa első és Európában legnagyobb buddhista szentélye a festői Zalaszántó mellett található. 1992-ben építették, különlegességét pedig fokozza, hogy a történelmi Buddha néhány maradványát a kupola fölött tárolják. Ma ez az egyetlen hely a kontinensen, ahol eredeti Buddha ereklyét őriznek.

Fotó: Zalaszántó Beke Sztúpa/Facebook

A csodálatos építmény közel 40 millió forintból épült fel, dél-koreai, osztrák és magyar adományokból. A fehér, betonból készült épület 30 méter magas, 25 méter széles. Az építéskor, tibeti könyveket, növényi magvakat és vallási dokumentumokat helyeztek a talpazatba. 1993-ban a 14. Dalai Láma személyesen avatta fel, legutóbb 2007-ben esett át felújításon.

Úri pompa Keszthelyen – Festetics-kastély

Bizonyára senkinek sem kell bemutatni a lélegzetelállító épületet, melynek építését még a 18. század közepén kezdték, ám végleges formáját csak az 1800-as évek végén érte el. A barokk stílusú kastélyt Festetics Kristóf 1739-ben, Pethő Jánostól vásárolta meg.

A Festetics-kastély 101 helyiségből áll, ma a keszthelyi kulturális programok fő színhelye, s Magyarország egyik legromantikusabb helye. A Tükörteremben rendszeresek a koncertek, de 20 teremben állandó kiállítás is várja az érdeklődőket, amely a 18. és 19. századi főurak életét hivatott bemutatni.

Festetics-kastély Fotós: Mihály Szilvia

2015-ben a Festetics–kastély parkjának történeti rekonstrukciója is megtörtént, ezáltal visszaállították az eredeti 19. századi Milneri terveknek megfelelően. Többek között megújult a hercegnői kamarakert, a tó és a híd is.

Te mivel bővítenéd ki a listát?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!