Gesztenye

2017.10.19. 10:30

Gesztenyefesztivál Nemeshetésen

Hetedik alkalommal került megrendezésre kis közösségünk nagy ünnepe, a Gesztenyefesztivál, melyet Nemeshetés Község Önkormányzata és az Összefogás Nemeshetésért Alapítvány együttműködése teremtett.

Zalai Hírlap

A legnagyobb sikerere a nemeshetési elszármazottakból álló Óvári – Zuggó – Horváth – Verebi Retró Zenekarnak volt A színpadon a már két elhunyt tagnak (Gerencsér Györgynek és Lipics Istvánnak) is emléket állítottak.

Az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő hagyományos program jó alkalom vendégeinknek – az elszármazottaknak és természetesen a hetésieknek is – a találkozásra, beszélgetésre, szórakozásra és az értékek bemutatására.

Az október 7-én, szombaton megtartott rendezvényt Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és községünk polgármestere, Magyar Kálmán nyitotta meg.

- Nemeshetésen évszázadok óta él együtt ember és szelídgesztenye, ez az ősi kultúrnövény, mely az itt élők számára egykoron komoly bevételi forrást jelentett. A szelídgesztenyét sújtó betegségek sora azonban hatalmas pusztítást végzett a százados fák alkotta erdőben, így mára már csak egy része él az egykor az Öreghegyet és a Kótorna hegyhátat beborító 10 hektáros gesztenyésnek – kezdte köszöntőjét a falu első embere.

Nemeshetes gesztenyefesztival

– Nem csak élvezzük, kihasználjuk csodálatos gesztenyés örökségünket – teszünk is a fennmaradásáért! Büszkén mondhatom, hogy Nemeshetés önkormányzata 200 oltványból álló szelídgesztenye ültetvénye már 3 éves. A munkát szeretnénk folytatni egy örökbefogadási akcióval: ősszel minden nemeshetési családnak, amely hajlandó portáján, birtokán szelídgesztenyefát ültetni, örökbe fogunk adni egy oltvány csemetét. Reméljük, hogy a példa kedvet ad és a gesztenye is visszanyeri korábbi helyét a gyümölcseink közt – beszélt a tervekről Magyar Kálmán.

A legnagyobb sikerere a nemeshetési elszármazottakból álló Óvári – Zuggó – Horváth – Verebi Retró Zenekarnak volt A színpadon a már két elhunyt tagnak (Gerencsér Györgynek és Lipics Istvánnak) is emléket állítottak.

A rendezvénysátrat megtöltő közönség körében nagy sikert aratott a délutáni kulturális műsor, melynek megszervezése az alapítvány elnökének, Kovács Lászlónénak köszönhető.

A bográcsok felől ínycsiklandó illatok hívogatták a vendégeket: babgulyás és vadpörkölt fortyogott a kondérokban. A helyi asszonyok a kezük munkáját dicsérő gesztenyés finomságokat kínálták szívesen a süteményes asztal előtt elhaladóknak, s természetesen nem maradhatott el a murci és a borok kóstolása sem, vendégeink a sült gesztenye mellé végigkóstolhatták a Nemeshetést körülölelő hegyhátak keserű mustjait is, ami csak fokozta a jó hangulatot.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!