Finomság

2017.09.23. 13:30

Érik a gesztenye – Gyógyít, szépít és játék is lehet

Érik a gesztenye, mely sokféleképpen felhasználható. Sokan gyűjtik ezekben a napokban: van, akinek némi pénzt jelent, van, aki gyógyhatása miatt szedi, a gyerekek pedig figurákat készítenek belőle.

Keszey Ágnes

Keszthely nevezetességei és helyi értékei közé tartoznak a vadgesztenyefák, melyek több út mentén is sorakoznak. A balkáni származású fák akár kétszáz évet is megélnek, a Balaton-parti városban egy évszázada, az 1910-es elején jelentek meg, a Festetics család jóvoltából.

– Keszthelyen jól meghatározható tengelyek mentén helyezkednek el ezek a fasorok – szögezte le dr. Szabó István egyetemi tanár, aki a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület néhány évvel ezelőtti kiadványában is írt a város növényvilágáról, így a város emblematikus gesztenyefáiról is.

Érik, potyog a gesztenye, várja a gyűjtögetőket Fotó: Keszey Ágnes

- Legismertebb a Bercsényi utcai fasor, mely a kastélytól a később létesült mauzóleumhoz vezető út volt. Előtte mezőgazdasági terület volt, a Georgikon majorral, ezt szelte keresztül. Eredetileg a majornál nem volt gesztenye, az 1970-es években kerültek ide e fák. A mai Szent Miklós utcán is gesztenyét ültettek, ez vezetett az indóházhoz. A másik jellegzetes gesztenyés volt a a páhoki útról a Vadaskert felé vezető szakasz – ez van most a legrosszabb állapotban. Az Erzsébet királyné útján, a park mellett is állnak gesztenyefák . A város nevezetessége a Festetics-úti fasor a múzeum épületétől a Csókakő-patak hídjáig: itt eredetileg körülbelül 700 gesztenyefa volt. A kastély előtt, a köröndön is volt egy fasor, az pusztult ki legelőször, a nagy átmenőforgalom, a légszennyezés miatt- mutatta be a jellegzetes fasorokat a nyugalmazott egyetemi tanár.

Sokféleképpen gyógyít a gesztenye, például alkoholba áztatva tinktúraként is-mutatja Wágenhoferné Pohl Magdolna Fotó: Keszey Ágnes

A városban összesen 1200 vadgesztenyefát számoltak össze, de ezek egy részét jelentősen károsította a felmelegedés miatt 1990-es évek elején elterjedt aknázómoly. Több károsodott, balesetveszélyessé vált fát ki is kellett vágni. A Keszthelyen eredetileg honos fehér virágú fát pirosvirágúval pótolták.

– Az első egészségügyi felmérést még 1977-ben készítettük a veszprémi erdészettel. Már akkor nagyon sok fertőzöttséget állapítottunk meg és olyan szakvéleményt tettünk, hogy a fákat közöljék meg fiatal fákkal és ha azok megerősödnek, felnőnek, a régieket ki lehet szedni és ott az új fasor. Ez nem történt meg, hanem következtek a pótlások. A piros virágú és hússzínű vadgesztenyének vékony a levéllemeze és abban nem fér el az aknázómoly- mondta el a szakember.

Ovisok és gesztenyefiguráik Fotó: Keszey Ágnes

Most érik a termés, a 18-20 méter magas fákról potyognak a gesztenyék, melyeket sokan gyűjtenek. Nekik némi bevételt jelent, hiszen felvásárlók várják a termést, melyet feldolgozóüzemekbe juttatnak, hiszen a gyógyszer-és szépségipar számára hasznos alapanyag.

– A vadgesztenye csodálatos gyógynövényünk, egyike azoknak, melyet külsődlegesen és belsődlegesen is nagyon jól lehet alkalmazni és gyakorlatilag minden része gyógyhatású – összegezte Wágenhoferné Pohl Magdolna természetgyógyász, fitoterapeuta. Bár a magyar népi gyógyászatban a terméssel hasmenést csillapítottak, ezirányú használatát nem javasolja a szakember, hiszen számos mellékhatása lehet.

– A virág leszárítva, teák alkotórészeként: egyéb gyógynövényekkel társítva nagyon jó köptető, köhögéscsillapító hatású. A levele aranyérre, reumás fájdalmakra, ízületi gyulladásra alkalmazható. A legfontosabb a termés, melynek legfontosabb az érvédő hatása, fáradtláb-érzésre, visszeres problémáknál, lábszárfekélynél használható tinktúrákban, krémekben, akár forrázataként, fürdőt véve lehet alkalmazni, Arctisztításra, tonizálásra is használható -mutatta be a szakember. Ezeket is elkészíthetjük otthonunkban, de ruháink számára is hasznos lehet. Ha a gesztenyéről lefejtjük barna héját és fehér belsejét felvágjuk, a kis darabokat mosózsákba tesszük, mosószer helyett használhatjuk,

A gesztenyét tehát érdemes gyűjteni, mely a családoknak kellemes őszi program lehet, s a hazavitt termésből figurákat is készíthetünk, illetve készíthetnek a gyerekek – némi segítséggel. Ez kedvenc őszi foglalatosság az óvodákban is.

– Már maga az nagy élmény -és a környezeti nevelés része – hogy együtt elmennek, összegyűjtik kis kosárban hazahozzák. Nem csak a bábok, játékok elkészítése érdekes foglalatosság: a gyerekek matematikai ismereteket is szereznek: rakosgatják, hogy több, vagy kevesebb, esetleg ugyanannyi, súlyt becsülnek vagy mérnek. Az irodalmi nevelésben fontos, például a gesztenyefalevélről is van nagyon kedves kis vers – mesélte Szabóné Lancz Anna, az Életfa óvoda vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!