Akár bénulást is okozhat

2018.06.18. 17:00

Egyre többek mindennapjait keseríti meg a porckorongsérv

A porckorongsérv egyre gyakrabban okoz problémát a fiatalabb, 20-as, 30-as korosztály körében is. Kevesen tudják, de ez olyan betegség, ami majdnem ugyanúgy keresztbe törhet terveket, álmokat, karriereket, mint a rák.

Horváth-Balogh Attila

A pozitív Laségue-tesztből (amikor a hanyatt fekvő beteg nyújtott lábát emelik, normál esetben ez 90 fokig kivihető, gyulladás esetén azonban az érintett oldalon a mozgás elakad) lehet következtetni akár porckorongsérvre is, mondja dr. Fliszár Mária Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Dr. Fliszár Mária, a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház rehabilitációs osztályának vezető főorvosa úgy véli: helyes táplálkozással, súlykontrollal és a háti izmok megerősítésével jól kivédhető a porckorongsérv kialakulása. Vagy ha ez már bekövetkezett, akkor jól karbantartható – csak akarat kell hozzá.

- A porckorongot kívülről egy erős, rostos-porcos gyűrű alkotja, amely belül kocsonyás magot rejt. Ennek nagyon magas a folyadéktartalma, ettől lesz rugalmas – magyarázta a főorvosnő. – Ha a mag elmozdul és kiboltosítja a rostos gyűrűt, akkor beszélünk porckorongsérvről. Sajnos, ez ma már népbetegségnek számít, nagyon magas számban van jelen a társadalomban és nem csak a deréktáji gerincsérv gyakori, hanem egyre növekvő mértékben a nyaki, nyilvánvaló módon az ülő életmód miatt.

A pozitív Laségue-tesztből (amikor a hanyatt fekvő beteg nyújtott lábát emelik, normál esetben ez 90 fokig kivihető, gyulladás esetén azonban az érintett oldalon a mozgás elakad) lehet következtetni akár porckorongsérvre is, mondja dr. Fliszár Mária Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Mint azt a szakember elmondta: a porckorong úgy működik, mint egy lengéscsillapító, az a szerepe, hogy a terheléstől – átvéve a szerepüket – megkímélje a csigolyákat. Ha nem fogyasztunk kellő mennyiségű folyadékot, akkor csökken a porckorong nedvességtartalma, rugalmassága is és ekkor lépnek fel különféle porckorong-károsodások.

- Úgy vélem, ehhez hozzájárul az is, hogy számos élelmiszerben nagy mennyiségben vannak jelen a különféle sók, a húsfélékben a pác sók, a víztartalom csökkentését célzó tartósítószerek, melyek magától értetődő módon a szervezetünkbe kerülve, annak nedvességtartalmát is csökkentik – folytatta dr. Fliszár Mária. – Ezt a hatást bizony, elszenvedik a porckorongjaink is.

A porckorong kitüremkedése, a porckorongsérv lehet egy hosszú folyamat betetőzése, de nem feltétlenül az. A fiatalabbak, a 20-as, 30-as korosztály tagjai esetében, amikor még rugalmas a porckorong, rossz mozdulatnál, nagy súly hirtelen megemelésekor a belső kocsonyás mag becsípődhet a csigolyák közé és átszakíthatja a kötőszövetes gyűrűt. Ám még ez sem okoz feltétlenül panaszokat, mert nem mindegy, hogy a zselés mag merrefelé domborodik ki. Tartós fájdalom, izomgyengeség, érzéskiesés, súlyos esetben vizelet- és széklet-visszatartási zavar akkor tapasztalható, ha a kitüremkedés a gerinccsatorna, vagy a kisízületek felé irányul, ilyenkor tud ugyanis nyomás alá helyezni különféle idegképleteket. Más irányok esetében – mivel azokon az oldalakon nincs semmilyen idegképlet – nincs panasza a betegnek.

- A gerinc hátsó-középső szakaszán kialakuló sérv a legkellemetlenebb, mert az mind a két alsó végtagba sugárzó fájdalmat, vagy érzéskiesést generálhat – folytatta a főorvosnő. – Egy laikus nem is hinné, de a porckorongsérv komoly betegség, ugyanúgy tönkretehet életeket, álmokat, karriereket, mint például – némi túlzással – a rák. Az egyik tipikus tünet a lábfejbénulás – gondoljunk bele, mit jelent ez akár egy hivatásos gépkocsivezető, vagy éppen magasban dolgozó esetében. Ha az illető a panasszal nem jelentkezik időben orvosnál, az érintett ideg oly mértékben károsodhat, hogy gyakorlatilag azon már a műtéti beavatkozás sem segít. Így azonban az említett foglalkozás sem gyakorolható később – nem marad más, mint az átképzés. A rokkantosítás a fiatalabbak esetében még nem működik, ugyanis olyan károsodási fokot nem tudnak megállapítani a gerincsérv miatt, hogy az annak kapcsán kapott ellátásból valaki meg tudjon élni. Az időseknél már más a helyzet, náluk vannak más betegségek is, melyek együtt már kielégíthetik a kritériumokat.

S hogy miképpen előzhető meg a baj? Megfelelő táplálkozással, a testsúly kontrollálásával, kíméletes sportolással (az élsport nem tartozik bele ebbe), testmozgással, bőséges folyadékfogyasztással. S nem utolsósorban: a háti izomzat erősítésével, amire a hátúszás a legmegfelelőbb. Ha pedig már kialakul a baj, fontos, hogy otthon is folyamatosan végezzük azt a gerinctornát, amit a gyógytornászoktól tanulnak meg a betegek. S áldásos még a napi séta, ebből akár fél óra is elegendő.

- Ennyi mindenkinek belefér, ha nem, akkor azt általában akkor bánják igen a betegek, amikor egy reggelen nem tudnak felkelni az ágyból, s a kezelés 3-4 hónapot igényel. Ennyi időre esnek ki az emberek a munkából, ami a családnak anyagilag igen megterhelő lehet, a beteget pedig általában pszichésen viseli meg. A műtétet nem szívesen alkalmazzák gerincgyógyászok, mert kutatások szerint a műtött betegek 3-4 év leforgása alatt újra egy szintre kerülnek a műtetlenekkel. Akkor azonban elkerülhetetlen a beavatkozás, ha valaki már nem képes tartani vizeletét, székletét, bénulásos tünetei vannak, vagy elviselhetetlen fájdalmak gyötrik. Ha minden a nagykönyvben megírtak szerint alakul, a betegek életminőségét a műtét nem befolyásolja negatívan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!