Pózolj!

2018.08.19. 15:30

Egy zalai fotós tippjei: Hogyan készítsünk tökéletes profilképet?

A Facebook, az Instagram és társai elhozták azt az időszakot, amikor az ember már nehezen lehet meg egy jó profilkép nélkül. Hiszi vagy sem, de a legtöbb munkáltató az önéletrajzunk mellett a közösségi felületünket is megnézi – így, ha éppen munkát keres, nem árthat egy előnyös profilkép.

Rákos Bianka

A szelfibotot használjuk bátran!

Manapság már nem kell külön fényképezőgéppel bíbelődi, ha szeretnénk magunkról egy jó felvételt. Az újabb telefonok előlapi kamerája szuper képeket készít, így már azon az időszakon is túlvagyunk amikor a fürdőszobai tükörben pózoltunk, szennyes ruhákkal a háttérben. Az önfotózás sosem volt még ennyire népszerű, néhány éve egy külön szót is kitaláltak rá: szelfi. Kíváncsiak voltunk, vajon mi a tökéletes profilkép titka, így a vaspöri fotóst, Simonics Pétert faggattuk.

Le a „csücsörítős” szelfikkel!

Egy rosszul megválasztott póz, vagy egy túl sokat mutató kép nemcsak előnytelen, de közönséges is lehet. Sokáig népszerű volt, hogy a lányok csücsörítettek, vagy kitolták mellkasukat a kamerába, ezzel borzalmas eredményt produkálva.

Törekedjünk arra, hogy arcunk szimmetrikus legyen!

- Nem szabad elfelejteni, hogy a kevesebb néha több! – kezdte a fotós – Érdemes kísérletezni a pózokkal, meg kell találnunk a számunkra legelőnyösebbet. Koncentráljunk arra, hogy az arcunk minél szimmetrikusabbnak tűnjön. Nem muszáj szemből fotózni, a profilból készült képek is lehetnek látványosak. A póz mellett, az sem mindegy hová nézünk. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a szemből készült képeknél a kamera helyett a telefon képernyőjét bámulják, emiatt kissé kancsalnak tűnnek. Akár magunkról készítjük a képet, akár a fotósnak állunk modellt, mindig nézzünk a lencsébe! – tanácsolja.

A háttér mindenek felett

Péter szerint a jó kép lelke a háttér, így egyszínű fehér fal előtt pózolni nem a legjobb ötlet.

- Ha szelfizünk menjünk inkább ki a szabadba, fényképezzünk zöldes, élettel teli háttér előtt. Azt javaslom, hogy válasszunk árnyékos helyet, így nem hunyorgunk bele a kamerába – mondja a fotós.

Nem mindegy a háttér! Ha lehet, menjünk ki a szabadba. Fotó: pixabay

Jól válasszunk szöget!

Nem túl előnyös, amikor egy képen valakinek óriási orrlyuka van, mert túl alacsonyan tartotta a telefont. Simonics Péter szerint az sem előnyös, ha magasan tartjuk a kamerát, hiszen tojásfejet eredményez.

- Meg kell találni az arany középutat. Lehet kicsit magasabb szögből, hiszen így elkerülhetjük, hogy „tokánk” legyen, de ne essünk túlzásba! Az sem szép, ha valaki túl közelről készíti a képet, mivel így a bőr minden minden részlete előtérbe kerül. A tökéletes szög megtalálásában egy szelfobot is segíthet!

A szelfibotot használjuk bátran! Fotó: pixabay

A lányok sminkeljenek, de csak okosan!

Mondanunk sem kell, mennyire szépen tud mutatni egy jó smink. A fotós szerint azonban itt is törekednünk kell a mértéktartásra.

- Fényképeknél a szemet kell hangsúlyozni, ezt pedig úgy érheted el, ha a szemed színével ellentétes árnyalatú szemhéjpúdert teszel fel. A tusvonalat és a szempillaspirált minden lánynak bátran ajánlom! Az alapozást azonban nem szabad kihagyni, hiszen így nem fog csillogni a bőr és az izzadtság sem lesz feltűnő.

Feketén-fehéren vagy homályosan?

Sokféle módja van annak, hogy feldobjuk kicsit a profilképet. Az egyik legnépszerűbb, az effektezés, amihez már rengeteg ingyenes program áll rendelkezésünkre.

- Különösen népszerű a fekete-fehér és az úgynevezett vintage árnyalat – mondja Péter – Ha nem akarunk utólag szerkeszteni, a fényképezés pillanatában is alkalmazhatunk trükköket. Amennyiben más készít rólunk fotót, kérjük meg, hogy lógasson a lencse szélére egy falevelet. A kamera el fogja mosni a növényt, így adhat a képnek egy keretet. Az árnyékokkal is játszhatunk, szobanövénnyel, de a fény felé tartott neccharisnyával is szuper hangulatot adhatunk a fotónak.

Simonics Péter, fotós

Tényleg elég a mobil?

Simonics Péter szerint hatalmas tévhit, hogy a mai telefonok már a profi gépekkel is felveszik a versenyt. Hiába az autófókusz, a többszáz megapixel, egy tükörreflexes kamerával még mindig nem szállhatnak szembe.

- A hétköznapi képekhez valóban elég a mobil, de ha tényleg profi fotót akarunk készíteni, kénytelenek leszünk komolyabb gépet használni. Egy mai telefon maximum a kompakt fényképezőgépeket válthatja ki.

Péter azt is tanácsolja, ha hosszútávon szeretnénk megtartani egy fotót, akkor érdemes előhívni a digitális tárolás mellett, mivel az eszköz bármikor tönkremehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!