Ahol a legjobb élni

2018.08.16. 07:00

Egy nagykanizsai család tapasztalatai Bécsről

A világ egyik legnagyobb nem befektetési banki jellegű elemző és előrejelző intézete (EIU) szerint a világ 140 városa közül Bécsben a legjobb élni. Egy kanizsai család mesélt az osztrák főváros varázsáról.

Benedek Bálint

Isabella, László és Nikoletta szerencsésnek érzik magukat, hogy Bécsben telepedtek le, mindössze háromórányi autózásra Kanizsától, ahová gyakran hazalátogatnak Fotó: Salamon László

A szervezet a városok életminőségét vizsgálta politikai és társadalmi stabilitás, közbiztonság, egészségügyi ellátás, oktatás, kultúra, környezet, valamint infrastruktúra szempontjából. A zéró osztályzat az EIU meghatározása szerint az elviselhetetlen, a legtöbb, százas nagyságrend pedig az ideá­lis életkörülményeket jelölte. Budapest a 34. helyen végzett. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a zalaiak miként érzik magukat a sógorainknál.

A kanizsai Salamon László, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán szerzett informatikus diplomával programanalitikus állást kapott egy fővárosi munkahelyen, ami egy európai, de osztrák biztosító leánycége. Mivel jól beszélt németül, négy hónap után hetente több napot töltött Ausztriában. Később három évre az ottani központban kapott állást, emiatt akkori barátnője, most már a felesége, Nikoletta is kiköltözött. A hölgy hamar talált állást, a turizmusban helyezkedett el, s immár tíz éve bécsi lakosok.

Isabella, László és Nikoletta szerencsésnek érzik magukat, hogy Bécsben telepedtek le, mindössze
háromórányi autózásra Kanizsától, ahová gyakran hazalátogatnak Fotó: Salamon László

– Hamar megszerettük Bécset, és mivel nyelvi nehézségeink sem voltak, így könnyen felvettük a „nagyvárosi tempót” – mesélte László. – Két éve Isabellával bővült a család. A város jól működik. A tömegközlekedés lefedettségében és tisztaságában példaértékű, a metrómegállókhoz vezet lift, amit babakocsival kifejezetten értékeltünk. A zöld párt vívmánya, hogy az éves bérlet 365 euró, így a lakosok napi egyetlen euróért közlekedhetnek. A város határában a metrómegállóknál többemeletes parkolóházak állnak, tehát az agglomerációból érkezők az autóikat hátrahagyva környezetkímélő megoldást választhatnak. A város bicikliutakkal sűrűn átszőtt. Csúcsidőben, mint mindenütt, itt is kialakulnak dugók. Épp ezért az autónk a kanizsai hazautakat és a kirándulásokat leszámítva a garázsban áll. Tapasztalatom szerint a hivatali ügyintézés gördülékeny és hatékony.

László hozzátette: kisgyerekes családként sok apróságot megtanultak értékelni, amit a város nyújt. Télen, az éjszaka lehullott hónak reggelre legtöbbször nyoma sincs a járdákon, az új buszok és villamosok akadálymentes felszállást biztosítanak babakocsival, az utcák és a játszóterek meglehetősen tiszták.

– Az „élhetőségi” felmérés eredménye nem lett kerek 100 pont, a város sem „A” tökéletes hely – tette hozzá az édesapa. – Az ingatlanárak itt is évről évre meredeken emelkednek, az albérletek árai egy átlagosan kereső egyedül­állónak magasak lehetnek. A legtöbb fővárosban van „rossz hírű” kerület, ez alól Bécs sem kivétel. Az év elején a migránshullám miatt előfordultak ártatlan járókelők elleni atrocitások. Fél év távlatából már kijelenthető, hogy a rendőrség megbirkózott a helyzettel. Szerencsésnek érezzük magunkat, hogy mindössze három óra autóútra élünk Nagykanizsától, ahova havonta legalább egy alkalommal sikerül hazalátogatnunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!