Múlt

2017.12.12. 16:30

Boldog békeidők decemberei Keszthelyen

Remek kivitelű karácsonyfa-díszek és cukorkák, legalkalmasabb karácsonyi-és újévi ajándékok: gazdag választék és olcsó árak- ilyen hirdetésekkel is csábították a vásárlókat a 19. század végén, 20. század elején. Ezeket is felidézte Iski Szilvia, a Helikon Kastélymúzeum történésze az Ünnepre várva: Boldog békeidők decemberei Keszthelyen városi kultúrtörténeti sétán.

Keszey Ágnes

A kastélyparkból indult a séta Iski Szilvia vezetésével

Keszthelyen minden kapható volt, ami bármi más nagyvárosban – ez nem csak szlogen volt, hiszen a korabeli hirdetéseket, reklámokat olvasva is kiderül: valóban gazdag kínálattal várták az ünnepi vásárlásra készülőket az egykori belváros kereskedők.

Frisch Samu aranyműves, műórás, látszerész és kerékpárraktáros üzletében hölgyeknek és uraknak való gyűrűket, órákat, sőt evőeszközkészleteket is lehetett vásárolni, Helbek József csemegekereskedésében megannyi csábító finomságot, szaloncukrot és karácsonyfadíszeket is kínált. Cséby Lajos gyógyszertárában „az ország legszebb asszonyai” által használt, korabeli csodaszer: az arcbőrt üdévé, rózsássá és bársonyossá, a testet frissé tevő, megannyi bajra is jótékonyan ható, sőt mosáshoz is nélkülözhetetlenként illetett a magyar pipere borax is megtalálható volt. S ez csak néhány a hajdani kínálatból.

A kastélyparkból indult a séta Iski Szilvia vezetésével

A századforduló világába csöppenhettek mindazok, akik szombaton részt vettek a kastélytól a Fő térig tartó kultúrtörténeti sétán. (Ezen a szombaton 14 órakor is várja a kastély szökőkútjától induló sétára az érdeklődőket a belvárosban és múltban elkalauzoló történész.)

Korabeli képet mutat a történész

– Az első világháború előtti korszak a város egyik aranykora volt- emelte ki Iski Szilvia, aki már több tematikus sétán is kalauzolta az elmúlt időszakban az érdeklődőket. A vele tartók most azt tudhatták meg, hogyan készült a város a hajdani karácsonyokra, mennyire volt központban a vásárlás és milyen akciói voltak a kereskedőknek.

A belvárosban és a múltban kalandoztak a résztvevők

– A kastélyparkban kezdődött a séta: itt bemutattam, hogy a Festetics-család milyen ünnepeket tartott: születésnapot, névnapot és természetesen a karácsonyt. Majd ezután, december végén elkezdődött a szalonkavadászat.

A Helikon kastélymúzeumtól a Sétálóutca felé indultak a sétálók, mely egykor a kereskedők központja volt.

– Különböző akciókon és reklámokon keresztül néztük meg, hogy milyen volt az árukínálat. A reklámok a Keszthelyi Hírlapban, illetve a Balatonvidék újságban jelentek meg. Különböző területekről szóltak ezek. Elég sokszámú üzlet volt itt a Sétálóutcán- szólt a korabeli Keszthelyről és kutatásainak forrásáról Iski Szilvia.

- Megnéztük, hogy az egyik legjelentősebb kereskedő, Mérei Ignác mi mindent kínált. Neki könyves-kotta-és papírboltja volt, de mindenféle olyan árut is kínált évszaktól függően, amikre az emberek vágytak. Például télen többek között korcsolyát is árult, nyáron pedig úszógumit és különböző strandfelszereléseket. Megnéztük Nagy Mór divatáruboltjának reklámját, aki többek között kalapot, különböző ruhaneműket, nyakkendőket, takarókat, jégeralsókat – abszolút az évszaknak megfelelő kínálatot nyújtott. Hoffmann Jakab tüzelőanyagboltjában az Ilona-brikettet reklámozta – mesélt lapunknak néhány hajdani kereskedőről Iski Szilvia.

Hajdani reklámok és képek

A sétán arról is szó volt, hogy például a posta milyen jó tanácsokkal látta el az ajándékot küldőket: például, hogy a címzés legyen pontos, nem elég, ha csak annyit ír a feladó, hogy Édesanyámnak. Ezeket egy 1905-ben kiadott postai szabályzat alapján ismerhették meg a múltban kalandozó séta résztvevői.

– Leírták, hogy egyáltalán mibe lehetett csomagolni: kosárba, dobozba vagy viaszosvászonba, jó alaposan át kell kötni és hogy a címzésnél milyen fontos, hogy a teljes nevet és címet írják rá a feladók. Pénzt és ékszert nem lehetett feladni, de ha valaki zsírszalonnát vagy élelmiszert küldött, akkor annak fogyasztási adót kellett fizetnie a csomagfeladás után- szólt néhány postai előírásról is Iski Szilvia.

Jótékonysági események, korabeli gyűjtések és adakozások is szóba kerültek a sétán. Az is kiderült, hogy az egykori Hungária szállóban filmvetítésekre is várták a közönséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!