Mellrák ellen

2017.10.22. 08:00

A BGE GKZ hallgatói is részt vettek a körtáncban

Az Akarattal és Hittel Alapítvány szeptemberben másodszor bonyolította le az emlőrák elleni világnap alkalmából figyelemfelhívó rendezvényét, aminek középpontjában szakrális tánc állt.

Fotó: Pezzetta Umberto

A program célja, hogy a résztvevők figyelmét felhívja a rendszeres szűrő- és önvizsgálatok fontosságára.

Mi, a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg hallgatói dr. Csanádi Ágnes tanárnő szervezésében idén is részt vettünk e kezdeményezésben. Örömmel csatlakoztunk, hiszen az elmúlt évben értékes tapasztalatokra tettünk szert, s igyekeztünk hűek maradni az egyetem céljai között szereplő társadalmi felelősségvállaláshoz. Részvételünkkel szeretnénk példát mutatni a generációnknak, jelenlétünkkel felhívni a figyelmet, hogy az egyre gyakrabban előforduló, fiatalokat sem kímélő „rettegett” betegség rendszeres vizsgálat mellett, időben felismerve, gyógyítható.

Fotós: Pezzetta Umberto

Lelkesen kezdtük meg a felkészülést hallgatótársainkkal a próbákon, amelynek helyszíne a Zöld Kampusz volt. A meditációs táncot korábbi tánctanárunk, Bakos Márta segítségével sajátítottuk el. Különösen jó érzés volt átélni, hogy egy nemes cél érdekében mennyire összhangba tudnak kerülni a különböző korosztályok, amit a kézfogások is jeleztek.

A rendezvény kora este kezdődött a Dísz téren. Ezt megelőzően az emlőrákot szimbolizáló rózsaszínű lufikat és szalagokat osztottunk a járókelőknek, amit valamennyien örömmel fogadtak. A rendezvénynek idén is lényegi eleme volt a felvilágosítás, így az egészséges életmód, a betegség korai felismerésének fontossága, az orvosi teamek által javasolt kezelések szerepe.

Mindezekről, valamint a tudományterületen elért eredmények gyógyításban való alkalmazásáról dr. Máhr Károly, az onkológiai osztály vezető főorvosa és dr. Somogyi Rita főorvos, a radiológia vezetője beszélt a hallgatóságnak. Az est fénypontját a közös tánc jelentette, mely előtt apró mécseseket gyújtottuk, meghitt hangulatot teremtve. A körtáncunk hat különböző zenei részre épült. A tavalyi évtől eltérően idén tánctanárunk az egyes lépéseket minden szakasz előtt bemutatta, hogy a csatlakozók is követni tudják azokat. Egészségesek és betegek egymással karöltve, mosolyogva táncoltak. Az utolsó zenei blokkban egyetlen nagy kört alkottunk. Ez volt igazán az összetartozás érzése.

Lengyeltóti Szilvia, Batha Adrienn

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!