Hangzás

2017.10.17. 08:00

Bacskay Zoltán hobbigitáros már meghódította a világhálót

Már az iskolapadban fejes vonalzó segítségével próbált gitározni. A 70 éves Bacskay Zoltán nyugdíjas automatizálási üzemmérnök és televízióriporter soha nem lett zenész, de szobagitárosként máig a világháló ünnepelt sztárja.

Benedek Bálint

A gitáros cimborák megértik egymást. Miskó János (balról), Dobos László, Bacskay Zoltán egy fellépésen Fotó: Szakony Attila

Egy apró borsodi településről indult Bacskay Zoltán, aki muzsika iránti szeretetét pedagógus szüleitől örökölte, ám a komolyzene helyett tinédzserként sokkal jobban foglalkoztatta a gitár. A középiskolában hasonló érdeklődésű barátokra lelt. A fiatal baráti társaságot 1962-ben a The Shadows dallamvilága, sőt, még az együttes tagjainak megjelenése is teljesen rabul ejtette.

- Egyikükkel, Kajdacsy Tibor barátommal meghatározó élményeket éltünk át, szerettük volna hűen előadni a Shadows számait – fogalmazott Bacskay Zoltán. – Én szólógitáron játszottam, de jött hozzánk dobos és basszusgitáros, így alakult meg az első, Cyklon ’65 nevű zenekarom.

Bacskay Zoltán a munkája révén Nagykanizsára került, itt ismerkedett meg a feleségével. Közben a gitározás némileg háttérbe szorult, hisz’ új kihívások tartották lázban.

A gitáros cimborák megértik egymást. Miskó János (balról), Dobos László, Bacskay Zoltán egy fellépésen
Fotó: Szakony Attila

- Csatlakoztam a Kamera ’67 amatőr filmes csapatához, majd 1985 tavaszán az alakuló városi televízió munkájába is bekapcsolódtam. Az alapító, Szentgyörgyi Levente szerint kellemes bariton hangom volt, így az operatőri munka mellett narrátor is lettem – tette hozzá. – Hétköznap kutató-fejlesztő mérnökként dolgoztam, majd hétvégente minden sporteseményről tudósítottam. A zaklatott életmód mellett a feltöltődésre is maradt idő, amit a gitározástól kaptam meg.

Hobbija felkeltette a dél-zalai város zenészeinek figyelmét is, több zenekarban játszott szólógitáron. Arra jól emlékszik, hogy például a Loyds zenekarral 1991. december 28-án a Ladánybene 27 előzenekaraként léptek fel a Cserháti-csarnokban. Az Old Mix együttessel az idén éppen tíz éve volt a búcsúfellépése.

A 70 éves Bacskay Zoltán tele van energiával. Gyakran koncertezik is, legutóbb a dödöllefesztiválon lépett fel új együttesével

- Hét évvel ezelőtt egykori zenésztársam, Kajdacsy Tibor CD-n meglepett úgynevezett Shadows-backingtrackekkel, azaz zenei alapokkal – folytatta. – Szenzációs, hogy csak a gitárszólót játszom fel a számítógépre, s a fotelben ülve valósággal megelevenednek a legnagyobbak: a The Shadows, a The Spotnicks, a The Ventures, a The Dakotas és a The Cliffters slágerei élednek újjá. A pestújhelyi Hazai Gitárzenekarok III. Találkozóján is nagy sikerrel szerepeltem. Ekkor kerestek meg különféle zenekarok, akiket lenyűgözött a játékom. Szívesen vállaltam a feladatot, de néhány régi cimborámmal úgy döntöttünk, saját együttest alapítunk.

A Retro Party Boys egy évvel ezelőtt alakult, amelyben Bacskay Zoltán szólógitáron, Dobos László ritmusgitáron, Miskó János basszusgitáron, Kígyóssy Zoltán billentyűkön játszik, míg a doboknál az egykori kanizsai alpolgármester, Törőcsik Pál ül. Az öregfiúk tele vannak energiával, s szeretnék, ha a gitáros zenekarokat a fiatalabb generáció is megismerné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!