Fesztivál

2017.10.16. 09:00

Almanapot tartottak Zalaszántón

Szénával kitömött ruha, tökből a fej, körülötte termények, és több láda alma. Így ült az udvaron Béla, a terményember a padon, mellette gyerekek kóstolgatták az almát, néhány átutazó vásárolt is.

Hajdú Péter

Fotó: Pezzetta Umberto

Zalaszántón, a Gersei Pethő kúria udvarán szombaton harmadik alkalommal megrendezett alma napon természetesen minden erről a becses gyümölcsünkről szólt. Az almás rekeszek melletti sátornál almás süteményeket sütöttek, friss almalét kóstoltattak a kicentrifugázott friss gyümölcsből.

– A Balaton-parti települések is hosszú idő alatt tudták összehangolni a bornapokat, segítve a térség borászait. Nekünk is ez a célunk, ugyanígy szeretnénk a Balatontól kicsit távolabb levő településeken azokat az adottságokat kihasználni és népszerűsíteni, amik a gyümölcstermesztésben vannak. Az almatermesztésre kultuszát szeretnénk kialakítani.

Fotós: Pezzetta Umberto

Az almát a gyümölcsök szimbólumának tekinthetjük, hozzá kapcsolódik a néphitben, a közgondolkozásban is az egészség. Nagyon régiek az almatermesztés hagyományai, szinte minden portán vannak almafák. A zalaszántói Nagy Sebestyén nevű gazdálkodó a múlt század elején már országos elismerésben részesült az almatermesztésért, új fajták elterjesztéséért. Szélesebb értelemben a hagyományos gyümölcsösöket szeretnénk népszerűsíteni – mondta Huszti Levente, az almanap egyik kezdeményezője.

Dézsi Attila polgármester emlékeztetett, nagy hagyományai vannak a településen az almatermelésnek, utalt a jelenleg is folyó nagyüzemi termelésre, de mint mondta, korábban a falu lakosságának több mint fele a hegyben lakott, ahol a régi, hagyományos almák révén is komoly múltja van a gyümölcsnek.

Fotós: Pezzetta Umberto

– Sokféle módon próbáljuk megmozgatni a falu lakosságát. Tavaly egy tündérkertet is létrehoztunk, és azt szeretnénk elérni, hogy a zártkerteket újra hasznosítsák az emberek – közölte a polgármester.

Az érdeklődők számára Halász Elemér gyümölcsész tartott előadást a gyümölcsök tartósítási módjairól, részletesebben az aszalás rejtelmeiről. Egy saját készítésű, napenergiával működő aszaló berendezésről szerzett tapasztalatait is megosztotta az előadását hallgatókkal.

– A saját fáim terméséből két fajta hagyományos almából, a pogácsa almából és a tavaszi rozmaringból hoztam kóstolóba. a pogácsa almát a cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják – említette a árus pultja mellett Ódor Géza helyi termelő és kereskedő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!