Fontos a megelőzés

2018.01.17. 16:50

Alacsony szinten az influenza – még érdemes oltással védekezni

Megyénkben egyelőre alacsony az influenza vírus aktivitása, de – akárcsak országos szinten – emelkedő tendenciát mutat.

Magyar Hajnalka

Dr. Keszthelyi Júlia rendelőjébe sem influenzával viszi gyermekét a legtöbb szülő, Kontler Ádámot tüszős mandulája miatt kísérte orvoshoz édesanyja. A háttérben Baráth Mária asszisztensnő Fotó: Pezzetta Umberto

Mint azt dr. Tóth Magdolnától, a Zala Megyei Kormányhivatal közegészségügyi és járványügyi osztályvezetőjétől megtudtuk, Zala megyében az influenza figyelőszolgálat 39 felnőtt és gyermek háziorvosi szolgálatban ellátott 55 226 fő megbetegedési adataira terjed ki. Ezekből kitűnik, hogy 2017 utolsó hetében – a munkaszüneti napok, a szabadságolások és a tanítási szünet miatt – az előző évekhez hasonlóan csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma, ám ahogy az emberek visszatértek a közösségbe, emelkedni kezdett.

A lakosság mintegy 20 százalékát lefedő mintán végzett becslés alapján megállapítható, hogy az év első hetében 66 százalékos növekedést mutatott az influenzaszerű tünetekkel orvosokhoz fordulok száma, a második héten pedig további 48 százalékkal emelkedett. A viszonylag magas százalékok mögött azonban egyelőre alacsony betegszám regisztrálható, a második héten ugyanis a 8638 orvoshoz fordulóból 52 fő jelentkezett influenzaszerű tünetekkel. Ez az orvoshoz fordulók 0,6 százalékát jelenti, tehát az influenza aktivitása egyelőre alacsony. A betegek legnagyobb hányada (összesen 62 százaléka) a 35 év felettiek korcsoportjából került ki. Az influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 2. héten nem érkezett jelentés.

Dr. Keszthelyi Júlia rendelőjébe sem influenzával viszi gyermekét a legtöbb szülő, Kontler Ádámot tüszős mandulája miatt kísérte orvoshoz édesanyja. A háttérben Baráth Mária asszisztensnő
Fotó: Pezzetta Umberto

A szakemberek összesítették a január 7-ig beadott térítésmentes influenza védőoltások számát is. A 3 év alatti gyerekeknek adható oltóanyagból 150 darab érkezett a megyébe, ennek 91,3 százaléka került felhasználásra. Az idősebb gyerekek és felnőttek számára összeállított oltásból 39 ezer állt rendelkezésre, s eddig 24622 darab, tehát a készlet 63,1 százaléka hasznosult. Az influenza egyelőre még nem öltött járványos mértéket, tehát még mindig érdemes kérni az oltást háziorvosunktól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!