2025.07.04. 12:30
Tudd, hogy mit eszel! – mutatjuk, mely élelmiszerek férhetnek be a zsírmáj diétájába
Már a neve is árulkodik, hogy melyik szervünket érinti az a betegség, amely, mint annyi más egészségügyi probléma, a helytelen életmód következménye. Ez a zsírmáj, amelynek kialakulásához az ülő életmód, a feldolgozott élelmiszerek, a túlzott cukorfogyasztás és a stressz egyaránt hozzájárul. S persze a rendszeres alkoholfogyasztás.
A zsírmáj olyan állapot, amikor a májsejtekben túlzott mennyiségű zsír halmozódik fel. A kiváltó okok szerint nem alkoholos, illetve alkoholos zsírmájról beszélhetünk, amelyben egy azonos, hogy mindkettő súlyos következményekkel járhat. Viszont jó hír, hogy a kiváltó okok tudatában kezünkben lehet a megoldás. A betegség meg is előzhető, ha helyes életmódot folytatunk. Monori Krisztina zalaegerszegi dietetikussal beszélgettünk erről.

Forrás: orvosihirkozpont.hu
Zsírmáj – megelőzhető, ha...
- A máj az egyik legfontosabb szervünk, feladata a méregtelenítés, a káros anyagok kiválasztása és lebontása a vérből. Emellett esszenciális fehérjéket állít elő, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat raktároz és juttat a vérbe. A máj sokféle funkciót lát el, egészsége fontos az egész szervezet egészsége szempontjából. Ezért fontos a zsírmáj megelőzésében a megfelelő életmód, a súlytöbblet leadása, a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás, a rendszeres mozgás és az alkoholfogyasztás visszaszorítása - hangsúlyozta a dietetikus.

Forrás: ZH-Archívum
Avokádó, lazac, mandula és a többi
A máj egészségének fenntartásában fontos szerepet játszik az étrend, és e tekintetben számos hasznos élelmiszerre támaszkodhatunk. A megfelelő étrend növényeken alapul, így zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonát és egészséges növényi zsírokat ajánlott fogyasztani. Brokkoli, spenót, kelbimbó, kelkáposzta és más zöld leveles zöldségek a testsúlycsökkentést is segítik rostjaik és telítettségérzetet fokozó hatásuk miatt. Hasonlóképpen az egészséges zsírokban gazdag avokádó, amely képes lassítani a májkárosodás folyamatát. A megfelelő vérzsírarányok kialakításában nélkülözhetetlenek az omega-3 zsírsavak. A tonhal, a pisztráng, a lazac, a makréla és a szardínia nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat, hasonlóképpen a dió, a mandula és más magvak. Támogatja a máj működését az olajbogyóban, olívaolajban, mandulában található E-vitamin és antioxidánsok. A fokhagymában található allicin vegyülete is segíthet a vérzsírértékek optimalizálásában.
A diéta önmagában nem elég
- Az sem mindegy, mivel főzünk. A magas omega-9 tartalmú olívaolaj hasznosabb alternatíva a főzéshez, mint a margarin és a vaj. A zsírmáj megelőzése nagy fegyelmet kíván. Ezért ajánlott a személyes dietetikai tanácsadás, amelynek során meg tudjuk beszélni, hogy az ajánlott élelmiszerekből mit szeret, mit tud beépíteni étrendjébe a páciens. A személyre szabott étrend kialakításában fontos, hogy megvalósítható legyen, de élvezetes is. A diéta önmagában nem elég, minden káros szokással, így az alkoholfogyasztással, a dohányzással fel kell hagyni. S ideje mozogni, mert a rendszeres fizikai aktivitás nélkül nehezebb és hosszasabb folyamat elérni a kívánt alakot és egészségi állapotot - hívta fel a figyelmet Monori Krisztina.