Prószafesztivál Zalaegerszegen

2025.06.09. 17:31

Zalában krumpli az alapja, ha nem jártál ott, nem tudhatod, hogy még milyent kóstolhattál volna (galéria, videó)

Alapból csak fokhagymás, de meg lehet bolondítani tejföllel, sajttal, és Zalában krumpliból készül. Ez a prósza, amit 30 csapat sütött a XXIX. Göcseji Prószafesztiválon és a XVII. Családi Pünkösdön. Ismét megnyílt Zalaegerszegen a Prósza utca, de nemcsak ez finomság, hanem programok is várták a Gébárti Szabadidőparkba kilátogatókat pünkösdhétfőn.

A prósza dicsőítésére szervezett programot a Keresztury Dezső VMK és a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház rendezte. Balaicz Zoltán polgármester köszöntőjében ismételten megerősítette, hogy jó ötlet volt, hogy a prószafesztivált kivették az Egerszeg Fesztivál programjai közül és visszaköltöztették eredeti helyére.

Prósza minden mennyiségben. A Cseperedő (bölcsőde) hősei standjánál balról Lukács Csilla, Lukács Lilla, Lukács Andrea, és aki kínálják Vajda-Göncöl Klaudia és Csernoch-Matus Nikolett
Prósza minden mennyiségben. A Cseperedő (bölcsőde) hősei standjánál balról Lukács Csilla, Lukács Lilla, Lukács Andrea, és aki kínálják Vajda-Köncöl Klaudia és Csernoch-Matus Nikolett
Fotó: Antal Lívia / Zalai Hírlap

Prósza: kapros, sonkás, gombás és káposztás

Cégek, egyesületek, intézmények állítottak ki csapatokat, közte a polgármesteri hivatal és Zala Vármegyei Kormányhivatal is. Mindjárt a hagyományos kategória tavalyi győztesébe botlottunk. Zsukk Erika, a Schneider Electric munkatársa elmondta, fel van adva a lecke, hiszen szeretnék megvédeni a címet. Ők különlegességként kapros, sonkás, gombás és káposztás prószát is készítettek.

Horváth Mária, Pörzséné Devecz Sarolta, Tóth Endre és Nagy Zsuzsanna, kötelességét teljesíteni indul a zsűri a Prósza utcába
Fotó: Antal Lívia / Zalai Hírlap

A legjobb vendégváró csapatot is díjazták

A Petőfi-iskola először vett részt a prószafesztiválon. Sághiné Mészáros Andrea elmondta, mivel cukorbeteg, cukkiniből is készítettek prószát, a sorstársakra gondolva. A kormányhivatal hagyományos és mindenmentes prószát sütött. A jótékonyság is része volt jelenlétüknek, egy zalai háromgyermekes beteg édesanya kezelésére gyűjtöttek. Minden csapat kitett magáért. A prószákat Tóth Endre mesterszakács vezette négytagú zsűri – Pörzséné Devecz Sarolta prószakirályné, Horváth Mária mesterszakács és Nagy Zsuzsanna, a KISOSZ ügyvezetője – bírálta. Hagyományos zalai krumpliprósza, új alapanyagok hozzáadásával készült prósza és a legjobb vendégváró csapat kategóriákban osztott ki díjakat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában