Hitek és tévhitek

2025.06.23. 06:00

A szakértő szerint óriási hiba, amit a legtöbben a gyümölccsel csinálnak

Meg kell-e mosni a gyümölcsöket, mielőtt beleharapunk? Partics Roland táplálkozási tanácsadó szerint ez a kérdés sokkal többről szól, mint a héj tisztasága: a gyümölcsök fogyasztása és mosása közvetlen hatással lehet a bélflóránk egészségére és az immunrendszerünk erősségére.

A gyümölcsök mosásának kérdése sokkal többről szól, mint azt elsőre gondolnánk. Partics Roland táplálkozási tanácsadó szerint ez a téma mélyen összefügg a bélflóránk állapotával és azzal, hogyan viszonyulunk az ételekhez. 

gyümölcs
Mosni vagy nem mosni? Ez itt a kérdés! Be kell-e dugni minden gyümölcsöt a csap alá?
Fotó: Carol Yepes / Forrás:  Getty Images

– A bélflóránk alapvető fontosságú az egészségünk szempontjából – hangsúlyozza Partics Roland –, ez az első védelmi vonalunk a betegségekkel szemben, és meghatározza azt is, hogyan hasznosítja a szervezetünk a tápanyagokat.

Az őshonos gyümölcsfajták előnyei

– Édesapám kertész volt húsz évig, és a Tündérkert mozgalom aktív tagja – meséli Partics Roland. - Az őshonos magyar gyümölcsfajták rezisztensek a betegségekre, ezeket a fajtákat permetezés és vegyszerek nélkül lehet termeszteni. Ezeket a gyümölcsöket nem szükséges megmosni, mert a természetes védelmi rendszerük óvja azokat.

Az ipari gyümölcsök kockázatai

Ezzel szemben az ipari gazdálkodásban termesztett gyümölcsök esetében más a helyzet. 

– Ezeket minden esetben alaposan meg kell mosni – figyelmeztet  szakember. – Lehetőleg enyhén szappanos vízben, mert a vegyszerek a héjtól a gyümölcs húsáig mindenhol jelen lehetnek.
Az eső belemossa ezeket a vegyszereket a talajba, amelyeket aztán a gyökerek is felszívnak.

A bélflóra fontossága

Partics Roland szerint „a bélflóra sokszínűsége alapvető az immunrendszer számára. Az első ‘oltást’ a gyermek az anyától kapja a születéskor, ez alapot ad a későbbi egészséghez.” Az iparosodott világban hajlamosak vagyunk minden baktériumot ellenségként kezelni, ez viszont hosszú távon gyengítheti a bélflórát és az immunrendszert.

gyümölcs
Gyümölcsöt enni jó, és nem is kell mindegyiket megmosni
Forrás:  Getty Images

Tehát a saját termelésű, bio vagy őstermelőtől vásárolt gyümölcsöket ne mossuk meg, mert ez hozzájárul a bélflóránk sokszínűségéhez és erejéhez. Az ipari környezetben termesztett gyümölcsöket viszont minden esetben alaposan mossuk meg, mert vegyszerekkel lehetnek szennyezve. 

– A legfontosabb, hogy tudatosan válasszunk, és ne féljünk azoktól a természetes baktériumoktól, amelyek hosszú távon erősítik a szervezetünket – zárja gondolatait Partics Roland.

A WHO és más vezető egészségügyi szervezetek szerint a gyümölcsök mosásához nincs szükség semmilyen extra vegyszerre: a hideg, folyó víz a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszer. Az FDA és a CDC azt javasolja, hogy fogyasztás előtt mindig mossunk kezet, a kemény héjú gyümölcsöket dörzsöljük át egy tiszta kefével, a bogyósokat pedig óvatosan, közvetlen vízsugár alatt öblítsük le. A szappan, a mosószerek vagy a fertőtlenítős oldatok viszont kerülendők, mert a gyümölcsök héja ezeket felszívhatja, így több kárt okozhatnak, mint amennyi hasznot hoznak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában