Gébárti Alkotóház

2025.04.13. 18:30

Húsvétra hangolódás – amit készítettek, hazavihették, amit sütöttek, megehették (galéria, videó)

A fonott kalács tésztájából nyuszi és madárka alakú finomságokat is lehet sütni, ami jó alkalom, hogy bevonjuk a gyerekeket a húsvéti előkészületekbe. Erre is lehetőséget adott a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház a közelgő húsvét jegyében tartott vasárnap délutáni programja.

Dömötör Andrea segítségével a viaszos tojásírást gyakorolhatták és készíthették el a maguk húsvéti tojásait az érdeklődők, illetve megtekinthették a népi iparművész Húsvéti hímesek című vitrinkiállítását is. Készíthettek rózsás testápolót, amelynek az volt az apropója, hogy a Gébárti ASzakkörök natúrkozmetikai szakkörének kiállított készítményeit ne csak nézni, hanem otthon kipróbálni lehessen. Horváth Évával tojástartót nemezeltek, Pózvai Andreával csuhéból fára akasztható nyuszifigurákat készíthettek a résztvevők.

Húsvét. Ünnepre hangolódás a Gébárti Alkotóházban – készül a nyuszikalács
Húsvét. Ünnepre hangolódás a Gébárti Alkotóházban – készül a nyuszikalács
Fotó: Pezzetta Umberto  / Zalai Hírlap

A nyuszikalács tésztájának receptje

A nyuszikalácshoz fél kiló liszt, két és fél deci tej, 6-7 deka vaj vagy margarin, 6 deka cukor, egy csipet só és egy tojás kell, amit össze kell dagasztani, és egy órát pihentetni, mondta el Ollár Beatrix. Virágvasárnap révén kiszebáb égetést is terveztek, amely ottjártunkkor kétséges volt a szél miatt. Kiss-Molnár István elmondta, az alkotóház regionális szerepköre miatt gondoltak erre az ország észak-keleti felére jellemző szokásra, ami Zalában nem hagyomány.

A gyerekek mézet is kóstolhattak egy kistermelő jóvoltából a Gébárti Alkotóház húsvéti rendezvényén
A gyerekek mézet is kóstolhattak egy kistermelő jóvoltából a Gébárti Alkotóház húsvéti rendezvényén
Fotó: Pezzetta Umberto  / Zalai Hírlap

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában