2025.02.14. 07:00
Megéri a menüztetés Keszthelyen? Három étterem-tulajdonos elmondta a tapasztalatait
A napi menü kínálata sok étterem számára biztos bevételi forrást jelenthet, de vajon Keszthelyen megéri-e a menüztetés? Három helyi étterem-tulajdonos osztotta meg tapasztalatait a napi menü témában.
Keszthelyen számos étterem kínál napi menüt, de vajon megéri-e fenntartani ezt a szolgáltatást a vendéglátósok számára?

Fotó: Mészáros Annarózsa
A törzsvendégek tartják életben a napi menüzést
Joó Zoltán, a John’s Pub vezetője szerint a napi menü szerves része az étterem rutinjának, még ha az év eleji hónapokban kevesebb vendég is választja ezt az opciót. – A törzsközönségünk ide jár ebédelni, a turista szezonban van némi élénkülés. Bár ilyenkor inkább az étlapos ételek a keresettebbek – mondta el Joó Zoltán. Az étteremben kétféle állandó és egy változómenüt kínálnak, ezenfelül egy gluténmentes opciót is, hogy a speciális étrendet követő vendégek is találjanak megfelelő fogást, helyben fogyasztva 3000 forintért, de felárért ki is szállítják az ebédet.

Fotó: Mészáros Annarózsa
Rentábilis, ha jól menedzselik a beszerzést
Lukács Ferenc, a Fefe Étterem tulajdonosa szerint a menüztetés nyereséges lehet, ha odafigyelnek a beszerzési forrásokra. – A menü nálunk előfizetésben és házhoz szállítással is elérhető, emellett az étteremben is lehet kérni a napi választékból. Egy leves és négy főétel közül választhatnak a vendégek 2100 és 2250 forint között helyben fogyasztva, de aki előrendeli az ebédet házhoz szállítva kapja meg – mondta el kérdésünkre Lukács Ferenc az étterem koncepcióját. Szerinte a titok abban rejlik, hogy az alapanyagokat tudatosan kell beszerezni, olyan helyről, ahol az ár és a minőség is megfelelő.

Fotó: Mészáros Annarózsa
A menü önmagában nem elég a túléléshez
Szita Balázs, a Mustár Bisztró tulajdonosa vegyes érzésekkel beszélt a menüztetésről. – Jelenleg eltartja magát a napi menü kínálata, de hosszú távon nem lehet csak erre alapozni. Keszthelyen sok az étterem, de a vendégek száma nem növekszik ilyen ütemben – fogalmazott Szita Balázs. A keszthelyi bisztróban minden héten van állandó és változó menü 2290 forintért helyben fogyasztva, emellett szendvicsekkel és süteményekkel is kiegészítik a kínálatot, s kérésre kiszállítják az ételt, csupán a csomagolás áráért. Szerinte a tavasz beköszöntével élénkül majd a forgalom, de a vendéglátásban nem lehet kizárólag a menüztetésre támaszkodni.

Fotó: Mészáros Annarózsa
Megéri vagy sem?
A keszthelyi éttermek tapasztalatai alapján a napi menü nem minden esetben biztosít stabil bevételt, de jó ajánlat lehet a törzsvendégek számára, illetve megfelelő beszerzési stratégiával rentábilissá is tehető. A helyi piac telített, és a szezonális ingadozások nagyban befolyásolják a menüztetés sikerességét. A tulajdonosok egyetértenek abban, hogy a menü fontos része a kínálatnak, de hosszú távon egyéb vendéglátóipari stratégiákra is szükség van a sikerhez.