2025.02.11. 08:20
Nem a fokhagyma vad változata, és ne keverjük össze a halálos mérgezést okozó gyöngyvirággal sem
Nem a fokhagyma vad változata a kora tavasz első vadon termő ehető növénye, ezért is helytelen vadfokhagymának hívni. Ez a medvehagyma, amely idén a megszokotthoz képest majdnem egy hónappal előbb bújt ki.
Az enyhe tél, a januári szokatlanul meleg időjárás megtette hatását, hogy a március elejére datált medvehagyma már február közepe előtt 6-8 centiméteres hajtásokkal megmutatta magát kertünkben. A medvehagyma árnyas, nyirkos erdőkben érzi jól magát. Zalaegerszegen, a csácsi városrészben is van egy ilyen terület, ahol tömegesen fordul elő. S hogy mennyire korán bújt elő, bizonyítja, hogy tavaly március 23-ára hirdették meg a hagyományos medvehagymanapot a csácsi városrészben.

Fotó: Antal Lívia / Zalai Hírlap
Medvehagyma: kertben is megél
A medvehagyma a kertben is megnő, ha természetes lelőhelyéhez hasonló körülményeket biztosítunk, illetve találunk számára. Kertünk végében épp van egy ilyen nyirkos, félárnyékos hely, ahol ahol évről évre előjön. Idén beelőzte a csácsi lelőhelyet. Vasárnap délután ott járva hiába kerestem, még a színét sem láttam, nem úgy a kertünkben.
Nem téveszthető össze a gyöngyvirággal
Hagymájából hosszú nyelű, a végén kihegyesedő, 15–25 centiméter magasra emelkedő tőleveleket hoz, amelyeket a virágzás előtt érdemes szedni. A medvehagyma április-májusban virágzik, de valószínű, hogy idén előbb. Már a virágok megjelenése előtt hagymaillattal lengi be a teret. Ez különbözteti meg a gyöngyvirág hasonló, ám mérgező leveleitől. A medvehagyma szedését éppen ezért tanácsos a szezon elejére időzíteni, hogy még véletlenül se legyen összekeverhető a halálos mérgezést is okozó gyöngyvirággal.

Forrás: Miskolci Gombász Egyesület
Gombák, melyek fokhagymaillatot árasztanak
Más fajok is árasztanak fokhagymaillatot az erdők mélyén. Ilyen az inkább bükkösöket kedvelő sötéttönkű fokhagymagomba, illetve a lomb- és fenyőerdőkben élő barnatönkű fokhagymagomba. Érdekes kinézetűek a hosszú, vékony sötét szárukkal és a kis kalapjukkal. Mindkettő fűszergombaként ismert. De mielőtt megpróbálkoznánk vele, feltétlenül mutassuk meg gombaszakellenőrnek!

Fotó: Antal Lívia / Zalai Hírlap
A medvehagyma antibakteriális hatással is rendelkezik
A medvehagyma finom íze mellett sokféle jótékony élettani hatással bír, a fokhagymához hasonlóan. Csökkenti a vércukorszintet és a koleszterinszintet, megszünteti az emésztési zavarokat, és antibakteriális hatással is rendelkezik. Fő szabályként fontos tudni, hogy a növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek.
