2025.01.04. 08:00
Vöröshagyma: főzzük meg tejben és igyuk meg főzetét, vagy tegyük magunk mellé nyersen szeletelve
Könnyezésre késztet, mégis sok pozitív hatást tulajdonítunk egyik legősibb termesztett zöldségünknek. Ha még nem találták ki, a magyar konyha egyik szeretett alapanyagáról van szó. Ez a vöröshagyma, amely nyavalyáinkra is gyógyír ősidők óta. Na, de tejjel?
Meglepődve olvastam a Mindenegyben blog által közölt „kevésbé ismert módszerről”, hogy a vöröshagyma jótékony hatását például megfázásra úgy használhatjuk ki, ha tejben megfőzzük és megisszuk főzetét. A blog szerint, a hagymás tejfőzet segíthet a légutak tisztításában, enyhítheti a torokfájást és a köhögést. A vöröshagymáról valóban azt tartják, hogy minden idők legjobb köhögéscsillapítója. De mint minden egészségre, betegségre vonatkozó állítás kétkedésre ad okot, még akkor is, ha van benne igazság, hiszen se szeri, se száma azon oldalaknak, ahol „biztos módszerekkel” tukmálják az embert.
Vöröshagyma: kiszedi a baktériumokat
A Mindenegyben blog Facebookon közzétett bejegyzésére sokféle vélemény érkezett. „Már ott sántít a dolog, hogy a hagymafőzet magas C-vitamint tartalmaz, vélekedett valaki.” Igaza van, mert a főzéssel, sütéssel az összes C-vitamin elillan bármely zöldségből. Egy másik vélemény: „Ez már nagyon régi recept, de régebben nem tejben főzték, hanem vízben.” A következő hozzászólásban itt a cáfolat: „nagymamám tejlevest főzött, tejben vöröshagyma, só és házi levestészta.” A tejlevesre én is emlékszem, szörnyű volt. A tejet más is abszurdnak tartja: „Megfázás esetén alapból nem valami jó a tej. Viszont egy ketté vágott vöröshagyma héjastól, az ágy mellé téve, kiszedi a baktériumokat és a légzést is segíti.” S van, aki csak a gyomrára gondol: „Sok jótékony hatása tud lenni tej nélkül is, karikára vágva, többféle sült hússal igen finom tud lenni.”
Vöröshagyma: nagyanyáink antibiotikuma
„Megfázás megelőzésére és kezelésére éjszakára tegyünk egy szelet hagymát egy kis tányérra az ágy mellé, hogy az illóolajat be tudjuk lélegezni”, ajánlja a nepgyogyaszat.com is. A weboldal hosszan ecseteli a vöröshagyma jótékony hatásait, ismertetve vitamin- és ásványianyag-tartalmát. Mint írják, nagyanyáink antibiotikuma, a vöröshagyma a légzőrendszerre kifejtett hatásáról lett híres a népi gyógyászatban. A vöröshagyma leve felszakítja és oldja a váladékot. Enyhíti a hörghurutot, az erős köhögést és a rekedtséget. Hagymás tejlevesről nem írnak, inkább azt hangsúlyozzák: gyógyhatását legerőteljesebben nyers állapotban fejti ki a vöröshagyma. Külsőleg alkalmazva is sok mindenre jó. Belsőleg hagymaborként vizelethajtó hatással is bír.
Itt a hagymás tejfőzet receptje
- Tisztíts meg és apríts fel egy közepes méretű hagymát,
- Tedd edénybe, és önts rá egy csésze tejet,
- Főzd kis lángon, amíg a hagyma megpuhul, és a tej enyhén sárgás árnyalatot kap,
- Szűrd le a főzetet. Fogyaszd el még melegen, hogy teljes mértékben élvezhesd jótékony hatásait.