A zselés továbbra is hódít

2024.12.09. 20:00

Swicy: Szaloncukor borssal, chilivel, ha szeretnéd, hogy csípjen

Éves szinten csaknem 3500 tonna szaloncukrot vásárolnak a magyar fogyasztók, akik megnyerése érdekében minden éven új ízkombinációkkal rukkolnak elő a gyártók. Legújabb trend az édes és a csípős ízek kombinációja, vagyis a swicy. Térnyerése mellett a hazai vásárlók körében továbbra is a zselés szaloncukor hódít.

Mindez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Édességgyártók Szövetségének minap közreadott körképéből derül ki. Mint írják, a hagyományos ízesítéstől a különleges gyümölcsök és fűszerek felhasználásával készült szaloncukrokig, idén is rendkívül széles termékpalettából választhatnak a fogyasztók. Felkapott szaloncukorként pedig a swicy ízesítésű.

Csoki chilivel. Az édes és csípős íz kombinálva a Swicy szaloncukorban is
Csoki chilivel. Az édes és csípős íz kombinálva a Swicy szaloncukorban is
Forrás: demeterchocolate

Swicy, ha egy kis kapszaicinre vágynál

Az idei szezonra jellemző egyik új trend a swicy ízek térnyerése, amely az édes és csípős ízek ötvözetét jelenti. Így például borssal vagy csilivel kombinált szaloncukrokat is találni a boltok kínálatában. Népszerűek a fahéjas-szegfűszeges-narancsos-kardamomos ízkombinációk is, amelyek kifejezetten a karácsonyi időszakhoz kapcsolódnak. 

Likőrös és egzotikus gyümölcsös

Az újdonságok közé tartozik a likőrös szaloncukor, valamint az egzotikus gyümölcsök és fűszerek - birs, körte, rumos szilva, kávé, mangó, maracuja, chili, gyömbér - felhasználásával készültek is. Érdeklődtünk a zalaegerszegi piacon. Inkább csak kóstolónak vesznek ilyen ízesítésű szaloncukrokat. A bevált az édes ízű, már csak a gyerekek miatt. Az örök kedvenc pedig a zselés. 

Szaloncukor: háztartásonként egy kilogramm az átlag

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Édességgyártók Szövetségének körképéből az is kiderül, hogy a szaloncukor az elmúlt közel másfél évszázadban (amióta megkoronázza az ünnepet hazánkban), semmit sem veszített népszerűségéből. Sőt, egyre nagyobb szeletet hasít ki a karácsonyi édességkínálatból. Éves szinten csaknem 3500 tonna szaloncukrot vásárolnak a magyar fogyasztók – háztartásonként egy kilogramm az átlag –, az értékesítés pedig szezonról szezonra emelkedik.

Az Év Szaloncukra 2023-as címet a balatongyöröki Promenád kávéház fügés-diós szaloncukra nyerte el
Az Év Szaloncukra 2023-as címet a balatongyöröki Promenád kávéház fügés-diós szaloncukra nyerte el
Forrás: Promenád

2024 év győztes szaloncukrai: egyik sem swicy

Idén már ötödik alkalommal rendezték meg Az Év Szaloncukra versenyt, amelynek eredményét a közelmúltban hirdették ki. 

● Az Év Szaloncukra 2024 verseny győzteseit 157 szaloncukor közül választották ki.

● A verseny 8 kategóriájának a zsűrizésben több mint 300 kóstoló segített.

● Több mint 7000 szem szaloncukrot osztottak ki zsűrizésre, hogy megtalálják a kategóriák szerinti 16 győztest.

Az Év Szaloncukra 2024 címet a maklári Stühmer körtezselés-muskotályos szaloncukra nyerte el, a második helyezett a gyulai Kézműves Cukrászda Bailey’s kávés szaloncukra lett, míg harmadik helyen a Sulyán Cukrászda mogyorókrémes chipses nugátos szaloncukra végzett.

Két zalai szaloncukor a dobogón 2023-ban

Az Év Szaloncukra 2023-as címet a balatongyöröki Promenád kávéház fügés-diós szaloncukra nyerte el, második a maklári Stühmer körtezselés-muskotályos terméke lett, míg a harmadik a Keszthelyi Sütibolt meggyes marcipán szaloncukra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában