A zalaegerszegi csokoládé manufaktúra kínálatában

2024.11.29. 14:00

Dubai csoki: a közel-keleti őrület szaloncukorban is roppan

Még jó pár hét van karácsonyig, de már mindenütt tele vannak a polcok Jókai Mór által csak szalonczukkedlinek nevezett édességgel. Ízesítésben is párját ritkítja a szaloncukrok kínálata. Ízlések és pofonok, de igazán különleges ízekhez mégis csak a minőségi kézműves termékek által juthatunk. Ilyen a dubai csoki a Gehér Csokoládé Manufaktúra kínálatában.

Antal Lívia

Több mint negyven éve dolgozik fodrászként, amely eredeti szakmája. A bonbon- és csokoládékészítést hat éve tanulta ki Lukácsné Gehér Zsuzsanna, a zalaegerszegi Gehér Csokoládé Manufaktúra tulajdonosa. Példája arra ösztönöz, hogy bármely életkorban lehet új szakmát elsajátítani. Ráadásul olyant, amelyben igazán kiteljesedhet az egyéni kreativitás, mint például a dubai csoki megalkotásában. Formálhatunk belőle bonbont, de szaloncukrot is. 

dubai csoki
A dubai csoki a kadayif tésztának köszönheti roppanósságát Fotó: Antal Lívia

Egyedi szaloncukor dubai csoki ízben 

A dubai csoki 100 százalékos pisztáciapasztából, egy kis szezámmagból, fehér csokoládéból és kadayif tésztából áll. Amikor nemrégiben berobbant a köztudatba a közel-keleti desszert, mi is megalkottuk a saját ízvilágunknak megfelelő dubai csokis receptünket. Szív alakban formáltuk meg, amelynek különlegessége az is, hogy roppanós, amit a kadayif tésztának köszönhet ez a fajta édesség. A karácsony elengedhetetlen kelléke a szaloncukor, amely dubai csokis ízben garantáltan megmozgatja majd mindenki fantáziáját. Ilyen egyedi szaloncukor elkészítésére workshopokon adunk lehetőséget – ismertette Lukácsné Gehér Zsuzsanna.

A csokoládé olyan, mint egy primadonna

Rendszeresen tartunk workshopokat, hogy az érdeklődők megtapasztalhassák a csokoládéval való bánásmód élményét. Nem kell tőle félni, de egy primadonna, szoktam mondani, hogy oldjam a résztvevők feszültségét. Erős személyiség, de ha pontosan betartjuk a szabályokat, biztos az eredmény. Azt gondolom, hogy a szeretteinkről való gondoskodás új szintre lép egy kézműves bonbon, szaloncukor ajándékozásával, illetve elkészítésével, mert amíg végig visszük ezt a folyamatot, végig rájuk gondolunk. Ez nem hasonlítható össze azzal, amikor a boltban leveszünk a polcról egy édességet – vélekedett a szakember.

A dubai csoki mellett bonbonokat is készítenek, melyek közül kettő bronzminősítést kapott a 2024. évi Az év pálinkás bonbonja versenyen. Lukácsné Gehér Zsuzsanna az oklevelekkel Fotó: Gehér Csokoládé Manufaktúra

Meggyvarázs és a többiek, csakis felnőtteknek

A Gehér Csokoládé Manufaktúra kínálatában több minősítést elnyert bonbon is található, amelyek a dubai csokihoz hasonlóan kulináris élményt nyújtanak karácsonykor is, ajánlotta figyelembe Zsuzsa. De csakis felnőtteknek. Magyarország első bonbonversenyét, az év pálinkás bonbonja versenyt 2023-ban hirdették meg először. Akkor az év pálinkája a meggypálinka volt, melynek felhasználásával készített Meggyvarázs bonbonjuk ezüst minősítést kapott. Idén az év pálinkája a birs volt. A birspálinkával ízesített, Aranyalma nevű bonbonjuk és a tökmagtermő vidékre utaló, almapálinkával ízesített Zala kincse bronz minősítést kapott. Kóstoltam, mindhárom édességben nem a pálinka, hanem a csodás töltelék dominál. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában