Nők szalvétákon, bélyegeken és bankjegyeken

2024.06.28. 12:30

Gelencsér Gábor és Kalmár Anikó közös kiállítása a nagykanizsai Halis-könyvtárban

„Cherchez la femme!”, avagy Keresd a nőt! címmel nyílt meg Gelencsér Gábor nyugalmazott újságíró és szerzőtársa, Kalmár Anikó közös kiállítása csütörtökön a nagykanizsai Halis-könyvtárban.

Benedek Bálint

Gelencsér Gábor minden kedden 15 órától tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket

Fotó: Benedek Bálint

Az augusztus 30-ig ingyenesen látogatható tárlatról Gelencsér Gábor mesélt, aki évek óta ismeretterjesztő céllal gyűjti a bankjegyeket, érméket, zászlókat, retró képeslapokat és a különféle kiadványokat. Elmondta: a történelemben és a különböző korokban mindig is a férfiak játszották a főszerepet, viszont a 19. században elindult egyfajta változás, a női egyenjogúság egyre inkább teret nyert. Kivéve egy-két afrikai és ázsiai társadalmat, ahol sajnos még mindig másodrendű polgárnak számítanak a nők.

– Ez a kiállítás arról szól, hogy a hölgyek milyen sok pozitív tulajdonsággal rendelkeznek – folytatta a gyűjtő. – Az esztétikai dolgokon túl azt is összegyűjtöttük bélyegeken, szalvétákon és bankjegyeken, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a politikában, a kultúrában és a művészetekben is.

Ha valaki ennél több dologra kíváncsi, akkor minden kedden 15 órától Gelencsér Gábor tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában