Helyi életstílus

2023.06.07. 13:30

Erdély látványosságait fedezték fel a Hevesi-iskola hetedik osztályos diákjai

A Határtalanul pályázat keretében a Hevesi-iskola 43 hetedik osztályos diákja öt kísérő tanárral felejthetetlen utazáson vett részt nemrég Erdélyben.

Benedek Bálint

A vajdahunyadi vár középkori eredetű, melyet a Hevesi-iskola diákjai is megcsodáltak

A kirándulás során gyönyörködhettek többek között Torockó, Torda, a Békás-szoros, a Gyilkos-tó természeti adottságaiban, szépségeiben.

A programokat úgy állították össze, hogy a gyerekek minél közelebb kerüljenek a Székelyföldön élő magyarok mindennapi életéhez és kultúrájához, így például láthatták a parajdi sófeldolgozását. Fontos esemény volt még a gyergyószentmiklósi Vaskertes-iskola tanulóival és tanáraival való találkozás, ahol a hevesisek átadták saját készítésű ajándékaikat, valamint könyveket az iskolásoknak és könyvtáruknak.

Arad egyik fő látványossága, az aradi vértanúk emlékére emelt Szabadság-szobor

Útjuk során érintették Nagyváradot, Nagyszalontát, Farkaslakát, Segesvárt, Székelyudvarhelyt, Vajdahunyadot és Aradot is. Ezeken a helyszíneken a magyar történelem és irodalom kimagasló alakjai előtt hajtottak fejet és fejezték ki tiszteletüket. Erdély szépségeiről az utazás előtt is számtalanszor beszélgettek tanórákon, de igazán csak akkor értették meg, amikor saját szemükkel is megcsodálhatták. Célul tűzték ki tanáraik a határon túli magyarok kultúrájával való megismerkedést, az emberi kapcsolatok ápolását, a hazaszeretetre nevelést. Az út örök élmény marad számukra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!