2023.05.21. 12:42
Akkor most ehetünk káposztaféléket és hüvelyeseket pajzsmirigybetegen vagy nem?
Akinek gondja van a pajzsmirigyével, számos különféle cikket olvashatott már arról, hogy a goitrogént tartalmazó ételek ehetőek –e vagy sem, s ha igen, miképp elkészítve.

Forrás: pexels.com
- A goitrogén anyagok kedvezőtlenül befolyásolhatják a pajzsmirigy működését azáltal, hogy gátolják a pajzsmirigy jód felvételét. Másként golyvaképzőnek is hívják őket. Ezek az anyagok általában az olyan keresztes virágúakban mint káposztafélék, és néhány hüvelyesben, gyümölcsben található meg leginkább – mondta Gellén-Kiss Szilvia zalaegerszegi dietetikus.
- A goitrogén anyagok a glükozinolátokból egy enzim hatására keletkeznek. Ez egy összefoglaló név, amibe sok vegyület tartozik, ezek jó része kedvező hatású az emberi szervezetre. Csak pár előnyős tulajdonságukat emelném ki: gyulladáscsökkentők, koleszterincsökkentők, kiváló az asztma elleni valamint idegsejt védőhatása. Ezekből is látszik, hogy ez a kérdés összetettebb és nem lehet egyszerű igen, nemmel válaszolni rá.
- A kedvezőtlen hatást általában akkor tudja kifejteni, ha a jód bevitel alacsonyabb, mint ami szükséges, vagy épp ellenkezőleg: ha extra nagy mennyiséget viszünk be a szervezetünkbe. Ezek az anyagok nem egyedül vannak jelen a növényekben, hanem sok más vegyülettel közösen jelennek meg az élelmiszer-mátrixban, amik ellensúlyozzák hatásukat. Mivel ezek instabil vegyületek, hőre elbomlanak. Tehát főzéssel, sütéssel megszabadulhatunk tőlük. A fermentálás (erjesztés) szintén csökkenti a mennyiségüket, valamint a csíráztatás is segít megszabadulni ezen károsítóktól. Érdemes így fogyasztaniuk a goitrogén tartalmú ételeket azoknak, akik valamilyen pajzsmirigybetegségben szenvednek.
Természetesen azonban pajzsmirigyünk egészsége érdekében rendszeresen fogyasszunk jódot, szelént, D- és A-vitamint. Ezeket mind tudjuk az egészséges étrenddel biztosítani – tanácsolja a dietetikus.