Így változtak a szokások

2023.03.17. 14:00

Sok esküvő, ám szerényebb szertartás

Több hónapon át tartó szervezés vagy éppen gyors szertartás. Százfős lakodalmas sereg vagy csupán tanúk jelenlétében kötött házasság. A divat és a szokások néhány év alatt is változhatnak, mi a mostani trendekre voltunk kíváncsiak.

Mozsár Eszter

Kedves emlék a szülőknek

Fotó: Fehér Márk / zaol.hu

A házasulandókat B. Takács Kata csoportvezető és Tóth Veronika szervező fogadja a Széchenyi téri irodában. A Keresztury VMK-hoz tartozó intézményegység, az EsküvőPont teljes körű szolgáltatással áll a jegyespárok rendelkezésére. Két évvel ezelőtt a pandémia okozta korlátozások miatt szűk családi körben volt jelen a násznép, mostanra újra az egész rokonság és baráti kör tanúja lehet a boldogító igen kimondásának. Tavaly 168 esküvőn voltak jelen szolgáltatásaikkal, a statisztika szerint Zalaegerszegen összesen 230 házasságot kötöttek az anyakönyvvezetők előtt. Ez arányait tekintve hasonló, mint két évvel korábban. Ennek ellenére változnak az idők, így a szertartások is, tudtuk meg ottjártunkkor.

– 2021 év elején lépett életbe a babaváró támogatási rendszer, aminek köszönhetően kicsit talán megnőtt a házassági kedv. A járvány ideje alatt, után nem volt kevesebb esküvő, csupán jóval szerényebb körülmények között rendeztük azokat. Azt tapasztaljuk, hogy mostanság inkább a háború és az energiaválság miatti gazdasági helyzet határozza meg a családok kasszáját. Ez azt jelenti, hogy kevesebben igénylik a kibővített szertartást – ismerteti a jelenséget B. Takács Kata. – Sok olyan esküvőt rendezünk, amikor nem kérik az élőzenés szolgáltatást, kevesebb kelléket választanak, kisebb létszámmal jelennek meg. Mondhatjuk, az esküvők nyolcvan százaléka ilyen. Ez valóban nem az a hollywoodi filmes romantikus elképzelés, ami talán a legtöbb menyasszony fejében megfordul. Ilyenkor sok esetben elmarad a lagzi vagy néha még a szerényebb vacsora is. Legtöbb esetben biztosan az anyagiak miatt döntenek így, inkább a családalapításra, lakásvásárlásra költenek, sok esetben még nászútra sem mennek. Persze akad olyan, amikor más okból választják a szűkebb családi kört. Nemrég egy örömanyával beszélgettem, aki elmondta, hogy már egy éve tervezték a klasszikus esküvőt, templomi szertartással és nagyszámú vendégsereggel a lakodalmat, ám bekopogtatott a „gólya”, érkezik a kisbaba. Ezért most egy gyors polgári szertartást tartottak, de néhány hónap múlva majd bepótolják az elmaradt nagyszabású lagzit.

B. Takács Kata: "Tavaly 168 esküvőn voltunk jelen szolgáltatásainkkal."
Fotós: Fehér Márk / zaol.hu

A szolgáltatásokat tekintve van némi változás, tudtuk meg. Az irodában körültekintve számtalan kellék sorakozik a polcokon, a menyasszonyi és vőlegényruha divatjáról ugyancsak kapunk némi ízelítőt, katalógus segít az eligazodásban.

– Kellékeink, ceremóniáink mellett természetesen élményt is kínálunk dal, vers vagy épp élőzene formájában. Velük színes egy klasszikus szertartás. No, ebből van egyre kevesebb, helyette még eggyel több emléktárgyat, ajándékot választanak inkább a jegyespárok. Egy klasszikus, átlagos polgári szertartás egyébként körülbelül 50-60 ezer forintba kerül. A lakodalmak költsége nyilván a helyszíntől és a létszámtól függ, lehet a szolidabb, néhány százezer forintostól akár a több millió forintosig, a klasszikus fogásokon át az egyre kedveltebb, 6-8 fogásos, igényes fine dining étkezésekig. Nálunk nem jellemző az extra igény a polgári szertartásnál – levegőben, vízben, extrém helyen kimondott boldogító igen –, ritkább esetben meglepetésként egy családtag lép fel, zenél. Mi inkább a jó ízlés felé tereljük ezt az örömteli életeseményt. Nagyon vegyes a kép az elképzelések tekintetében. Vannak párok, akik hónapok óta terveznek aprólékosan, és akadnak, akik szinte az utolsó pillanatban érkeznek hozzánk mindenféle terv nélkül.

A párok a tárgyi emlékeket részesítik egyre jobban előnyben
Fotós: Fehér Márk / zaol.hu

A Keresztury Dezső VMK EsküvőPont (elődje a Családi Intézet) 1971 óta szervezi Zalaegerszeg város és környéke esküvői szertartásait, valamint névadókat és egyéb családi rendezvényeket, melyeknek hivatalos helyszíne 2006-tól Zalaegerszeg város díszterme. A csoportvezető még hozzáteszi, mostantól új exkluzív környezetet is tudnak ajánlani, mégpedig a lassan egy éve átadott Korona Szalont. Adott volt a lehetőség, így ebbe az előkelő környezetbe költözött át tavalytól az általuk szervezett Esküvő Kiállítás. Nem zárkóznak el attól sem, ha valaki ott szeretné a polgári szertartást, sőt. A művelődési központ vezetése abszolút nyitott erre. B. Takács Kata elmondja, nem ritka az sem, amikor a városban vagy a környékén, külső helyszíneken (például egy étterem kertjében) tartják a polgári szertartást, ahol egyébként folytatják a lakodalmat. Végül kíváncsiak voltunk arra is, vajon hányan „futamodnak meg” az utolsó pillanatban a holtomiglan-holtodiglan eskü elől. Évente nem több, mint kettő-három pár gondolja meg magát és fújja le az esküvőt különféle okok miatt. Évekkel ezelőtt hat hónapig kellett várakozni, míg megjelenhettek az anyakönyvvezető előtt, jelenleg csupán egy hónap a várakozási idő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!