Hétköznapi hősök Zalában

2023.03.10. 13:08

„Apa telefonál vezetés közben” – a zalai Dongó Norbertnek mindent elmesélnek a gyerekek, a rendőr főtörzsőrmester balesetek megelőzésére tanítja őket

Dongó Norbert rendőr főtörzsőrmester, a Keszthelyi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának előadója a gyermekeket és a felnőtteket is a balesetek megelőzésére tanítja.

Józsa Zsuzsa

Dongó Norbert munka közben

Forrás: Balatoni Krónika

Dongó Norbert 2005 óta dolgozik a rendőrségen, 2012 óta a közlekedési osztályon. Szereti a munkáját, előadóként óvodákban, iskolákban és nyugdíjasklubokban is tart interaktív előadást.

A gyerekek a legfogékonyabbak és legőszintébbek

- Szeretek az óvodás és alsó tagozatos gyerekeknek előadást tartani, ők még nagyon fogékonyak, érdeklődőek. Őszintén beszélnek az otthon látott szabálytalanságokról, rossz példákról, ahogy apa telefonál vezetés közben, vagy anya nincs bekötve. Sok szülő bele sem gondol, hogy ezzel milyen rossz mintát mutat a gyermekének. Többször megyünk előadást tartani ugyanabba a csoportba, olyankor elmesélik a gyerekek, hogy rászóltak a szüleikre, hogy amit csinálnak, az veszélyes és nem szabad; ilyenkor pedig már az is hatalmas előrelépés, ha ezzel azt elérjük, hogy a jelenlétükben nem csinálják többet. Persze, a rosszak mellett szerencsére a jó szülői példákról is hallok tőlük történeteket - meséli Norbert. 

Norbert fontosnak tartja, hogy már egészen kicsi korban kialakuljon és bevésődjön a szabályos közlekedés fontossága a gyerekekbe.
Forrás: MRFK

- Amikor 2013-ban elkezdtem a gyerekekkel foglalkozni, és rákérdeztem, miért kell bekötni magukat az autóban, azt válaszolták: azért, hogy a rendőr meg ne büntesse őket. Ma már azt válaszolják: azért, hogy meg ne sérüljenek, ha baleset történne. Ezt hatalmas előrelépésnek érzem.

Az Országos Rendőr-főkapitányság-Országos Balesetmegelőzési Bizottság 30 éves fennállásának alkalmából Budapesten 2023. február 27-én megrendezett ünnepségen dr. Kuczik János Zoltán rendőr vezérőrnagy rendőrségi főtanácsos, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes, az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottság elnöke „Ezüst Emlékérem” tárgyjutalomban részesítette a közlekedésbiztonság javítása érdekében kiemelkedő tevékenységet végző szakembereket. Dongó Norbert is átvehette az elismerést.

A felnőttek többnyire mindig mást hibáztatnak

- Közlekedési rendőrként sok balesetnél voltam jelen, az ottani tapasztalatokat a nagyobb gyerekekkel, illetve a felnőtt korosztállyal megosztom az előadásaim során. Sajnos a tapasztalat az, hogy az emberek többsége miután megkapja a vezetői engedélyt, sajátos KRESZ-t alakít ki, ami nem mindig egyezik meg a szabályban leírtakkal. A felnőtteknél nagy szükség lenne javítani a közlekedési morálon. Nekik, sokszor úgy érzem, már hiába beszélünk, többnyire mindig a másikat hibáztatják. Ezzel szinte rendszeresen találkozom a közigazgatási eljárások során. Fontosnak tartom, hogy már egészen kicsi korban kialakuljon és bevésődjön a szabályos közlekedés fontossága a gyerekekbe, valamint hogy a felnőttek is minél inkább odafigyeljenek az utakon, hiszen mindannyiunknak az a célja, hogy megelőzzük a baleseteket - mondta Norbert. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!