Csapatok versenyeztek a díjakért

2023.02.15. 10:30

Farsangi disznótorost tartottak Reziben

A Rezi Várbarátok Köre Egyesület immár tizedik alkalommal rendezte meg a töretlen népszerűségnek örvendő programját a Farsangi disznótorost. A Rezi Laky Demeter turistaház udvarán már kora délelőtt szorgos kezek dolgoztak, hogy a látogatók sok élménnyel és sok finomsággal gazdagodjanak.

ZH

A Szentpéterúri Baráti Kör tagjai, Fábián Endre Balázs, Szummer László, Sinkovics Béla, Szabó Norbert, Farkas Zoltán a hagyományos kategória győztese lett

Fotó: Jóna István

- 2011-ben volt az első rendezvényünk, amely még disznóvágással kezdődött, majd kolbásztöltő versennyé alakult az évek során - tájékoztatott Tafota Istvánné, a Rezi Várbarátok Köre Egyesület elnöke. – Az idén változtattunk és arra kértük a jelentkező csapatokat, hogy disznótoros ételeket készítsenek, amely szerves részét képezik egy vidéki disznóvágás gasztronómiai élményének.

Fotós: Jóna István

A covid miatt két év után szervezték meg ismét a rendezvényt, amelyre 16 csapat jött el és készített hagyományos és különleges disznótoros ételeket. A helyi és a környékbeli egyesületek mellett Tarhosról és Esztárról is érkezett csapat. A háromfős szakmai zsűri mellett 13 fős civil bíráló is kóstolta és döntött az ételekről.

Fotós: Jóna István

A gasztronómiai élmény leírhatatlan volt, hiszen kolbászok, sültek, káposztás ételek, rétesek, fánkok és sütemények is szerepeltek a kínálatban. Meg kell említeni az Esztárról érkezett csapat sárgaborsó kolbászát, sült fokhagymás tarjával, ami egyedi ízélményt jelentett a kóstolóknak, hiszen a különleges ételek kategóriájában az első helyet érdemelte ki. De hasonló élmény volt a Szentpéterúri Baráti Kör paradicsomos babos répája, ami a tájjellegű ételek között bizonyult a legjobbnak. Szummer László a csapat vezetője elmondta, hogy rendszeres résztvevői a programnak, amire minden alkalommal nagy izgalommal készültek. Külön öröm számukra, hogy idén az ő ételüket választották a legjobbnak a kóstolók.

Fotós: Jóna István

Két különdíjat is kiosztottak a szervezők. A tizenhárom séf díját a rezi általános iskola 7. osztálya nyerte a fokhagymás fehér kolbásszal, míg a hévízi Hungarikum programiroda különdíját a tarhosi Sok lúd disznót győz csapata nyerte hagyományos libás töltött káposztájával.

Az ételek mellett élőzene, néptáncbemutató, tombolasorsolás színesítette a programot. A látogatók étel és italjegyeket vásárolhattak, az abból befolyt összeget az általános iskolás fiatalok kirándulására fordítják majd.

Fotós: Jóna István

Díjazottak:

I. Tájjellegű, hagyományos disznótoros ételek

1. Szentpéterúri Baráti Kör (paradicsomos babos répa)
2. Ambulance Team (hagyományos sütőkolbász)
3. Keszthelyi Nagycsaládosok Egyesülete (komplett menü: orjaleves, disznótoros pörkölt, hájas kráfli)

II. Különleges disznótoros ételek

1. Black Food Esztár (Sárgaborsó kolbász, sült fokhagymás tarjával, füstölt nyelves sárgarépás kocsonya)
2. Hilda Porta Rezi, (Malacpofa vargányás knédli, kelkáposzta ragu, almáspite pohárkrém)
3. Lukácsházi fakanálforgatók (Hurkával töltött szűzérmék, krumplirétessel)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!