Hatodszor gyűltek össze

2023.01.30. 13:00

Folytatódott a rédicsi mézeskalács szakkör

Az ősz folyamán a határ menti községben mézeskalács készítő szakkör indult el a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében.

Korosa Titanilla

Markó Ferencné, Györgyné Völgyi Erzsébet és Vörös Istvánné készítette elő a formákat díszítésre

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A mézeskalács alakban és díszítményben egyaránt a legváltozatosabb sütemény. Kevés olyan nagy hagyománnyal rendelkező kézműves tevékenység van, amely változatlan alapanyagokból, összetevőkből készítve ma is él. Több zalai településen is ezt a tevékenységet választották a lehetőségek közül.

Rédicsen heti egy alkalommal gyűlnek a helyi lányok, asszonyok, fiatalok és idősebbek közösen, hogy a számukra előre elkészített tematika szerint elkészítsék a különféle édességeket. Nemrégiben ottjártunkkor már a hatodik alkalomnál tartottak, a foglalkozáson ló, huszár mézesbábokat készítettek, illetve díszítettek írókázással, valamint készültek mézeskalács szívek is. 

Hegedűsné Garai Mónika (jobbról) és Hegedüs Lili díszítette a mézeskalács szíveket
Fotós: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A szakkörhöz nyolcan csatlakoztak, mindannyian ismerik egymást, szívesen töltik sütögetéssel az időt a szakkörön kívül is. A közös esték jó hangulatban telnek el, és bár mindenkinek van több-kevesebb gyakorlata a mézeskalács készítésében, új fogásokat is tanultak a szakkör tananyagából. A decemberi idősek napi rendezvényre ajándéknak sütöttek és díszítettek mézeskalácsot és mézes puszedlit. 

A foglalkozások megtartását az önkormányzat is támogatja és biztosítja a helyszínt. A 20 alkalmas szakkör zárásáig készítenek még egyebek mellett tükrös szívet, mézeskalács dobozt és tálat is. Végül a résztvevők kiállításon mutatják meg tevékenységük eredményeit a közönségnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!