Természet

2023.01.15. 20:21

Félmillió ember hal meg évente a beporzó rovarok pusztulása miatt

A méhek és más beporzó rovarok pusztulásának számlájára írható az idő előtti halálozások egy százaléka, mintegy félmillió haláleset a világon, állítja kutatásaira alapozva Samuel Myers, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának munkatársa, az erről készült tanulmány egyik vezető szerzője.

Szijártó János / Napló

A méhek és más beporzó rovarok pusztulása már emberéletben is mérhető

Fotó: Szijártó János / Napló

A mezőgazdasági termények háromnegyedének szüksége van a beporzásra, ám sok rovarfaj egyedszáma drámaian csökken, így a nem megfelelő beporzás 3-5 százalékos veszteséget okoz a gyümölcs-, zöldség- és a csonthéjasok termesztésében, állapította meg a kutatás, amelyről a The Guardian online kiadásából értesülhettünk. A tudósok szerint a halálesetek nagyjából egy százaléka azért következik be, mert ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása csökkent. Ez az első tanulmány, amely a vadon élő beporzók pusztulásának emberi egészségre gyakorolt hatását számszerűsíti. A kutatók a világ több száz gazdaságának adataira, a terméshozamok és az étrenddel összefüggő egészségügyi veszélyek információira, valamint az élelmiszerek világkereskedelmét nyomon követő számítógépes modell adataira alapozták munkájukat.

- A kutatás megállapította, hogy a beporzók pusztulása olyan mértékben befolyásolja az emberi egészséget, mint más kockázati tényezők, köztük például a kábítószerek használata - mondta Samuel Myers. A kutató a megoldást a beporzóbarát gyakorlatok megvalósításában, a gazdaságok virágmennyiségének növelésében, a rovarirtószerek használatának csökkentésében és a mezőgazdasági területek melletti természetes élőhelyek fenntartásában, helyreállításában látja.

Forrás: veol.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!