Ne csak tüneti kezelés legyen

2023.01.22. 11:00

Birkózzunk meg a penésszel!

A lakásban a penészes fal problémájával többnyire a fűtési szezonban szembesülünk. Amennyiben nem jelentős a gomba elszaporodása, a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a kezelésére valamilyen gombaölő, fertőtlenítő lemosó alkalmazása.

Tóth B. Zsuzsa / Veszprémi Napló

Ma már a festékboltok, háztartási boltok, multi áruházak polcain többféle penészirtó szer közül választhatunk. Azonban fontos tudnunk, hogy ezzel csak eltüntetjük a penész látható tüneteit, tüneti kezelést végzünk, de ha a kiváltó okot nem szüntetjük meg, a probléma időről időre jelentkezik. Egyre többször meg kell majd ismételni a kezelést, és szinte biztosra vehető, hogy folyamatosan nagyobb és nagyobb felületen fog visszatérni a penész. 

Előfordulhat, hogy a probléma olyan súlyossá válik, hogy a falon nagyobb fekete foltok jelennek meg, sőt, esetleg a festék is kezd leperegni. Ebben az esetben nem lesz elég a penészeltávolító szer alkalmazása, annál komolyabb munkák szükségesek a penészes fal kezelésére. Mindenképpen ki kell javítani az esetleges hibákat, glettelni kell újra a falat, majd lefesteni a felületet. A festéknek mindenképpen fertőtlenítő hatású, penészgátló szert kell tartalmaznia. Az ily módon való festés hosszabb időre megszabadít a gombától, de ne nyugodjunk meg, mert idővel biztosan vissza fog térni, amint a hatóanyagok eltávoznak a festékből. 

A teljes siker érdekében tudnunk kell, hogy a penész akkor telepszik meg valahol, ha kedvező feltételeket talál magának. Amennyiben a helyiségben magas a páratartalom, keveset szellőztetnek, esetleg ruhákat szárítanak, nagy eséllyel megtelepszik és elszaporodik a penészgomba. Sokszor a műanyag nyílászárók jelenléte is hozzájárul a penészesedéshez, mert azok túl jól szigetelnek, semennyi szellőzést nem biztosítanak. A párát bent tartják a lakásban, megteremtve ezzel a penész számára ideális életkörülményeket. A leggyakrabban a fürdőszobákban és a konyhákban fordul elő, ahol a pára könnyen lecsapódik, mivel a meleg levegő egy hideg felülettel találkozik. Ezt nevezik a szakemberek hőhídnak, oka általában a nem megfelelő szigetelés. Egy utólagos külső szigetelés is sokat segít, valamint a gyakori szellőztetés szintén hozzájárul ahhoz, hogy a levegő páratartalma csökkenjen. 

A penészes fal kezelése tehát akkor a leghatékonyabb, ha a kiváltó okot szüntetjük meg.  A ház utólagos szigetelésével a fűtésszámlán is spórólhatunk. A megfelelő szellőzést pedig elérhetjük szellőzők beépítésével a nyílászárókba, vagy ha ez nem lehetséges, nem elegendő, szellőztetőrendszer kiépítésével próbálkozzunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!