"Ez összekovácsoló erő is ”

2022.11.28. 16:30

Adventi gyertyagyújtás a hévízi templomban

Az adventkezdő vasárnapot megelőző szombat este lángra lobbant az első gyertya a hévízi Szentlélek-templom koszorúján. A lila gyertyát, a hagyományoknak megfelelően, Papp Gábor polgármester gyújtotta meg az előesti szentmise kezdetén.

Péter B. Árpád

A Szentlélek-templomban az első adventi gyertyát Papp Gábor lobbantotta lángra

Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Kiss László esperes-plébános az új egyházi év kezdetén arról beszélt, advent az adventus Domini latin kifejezésből származik, amely azt jelenti: az Úr eljövetele. Azt mondta: „ebben az időszakban készülünk a Megváltó érkezésére, hogy az ember a szívébe fogadja a megtestesült második Igét”.

Ezt az időszakot VII. Gergely pápa négy vasárnapban határozta meg – folytatta Kiss László, aki az advent szimbólumait is sorba vette. A lila szín a bűnbánatra, a visszafogottságra és a befelé fordulásra figyelmezteti az embert, s arra, „törődjünk a halhatatlan lelkünkkel is, és amit elrontottunk, próbáljuk helyrehozni, akár embertársainkkal, akár a mindenható és teremtő Istennel”.

Fontos jelkép az adventi koszorú is, amelyen a négy gyertya a négy egymást követő vasárnapot jeleníti meg. Ezek közül az első Ádámra és Évára utal, a második a zsidó népre, a harmadik, az öröm rózsaszín gyertyája a Boldogságos Szűz Máriára, a negyedik pedig Keresztelő Szent Jánosra, aki előkészítette az utat a Megváltó érkezésének, fogalmazott Kiss László. Azt is elmondta, a koszorú zöld színe és kör alakja az örökkévalóság üzenetét hordozza: „Isten mindannyiunkat hazavár az örök otthonba s boldogságba, hogy megossza velünk végtelen szeretetét és országába fogadjon bennünket”.

Kiss László: Isten mindannyiunkat hazavár az örök otthonba s boldogságba
Fotós: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

– Úgy kell tekintenünk a várakozás időszakára, hogy valóban megszülessen a Megváltó a szívünkben és a lelkünkben, amikor elérkezik karácsony ünnepe – mondta az esperes-plébános.

Az első templomi gyertyát lángra lobbantó Papp Gábor polgármester lapunknak úgy fogalmazott: nehéz időket élünk, s így ebben az esztendőben „mindenki azért fohászkodik s fordulunk egymás felé talán a szokottnál is nagyobb türelemmel, hogy mindannyian erőben, egészségben éljük meg ezt az időszakot családunk és közösségünk körében.”

– Ez összekovácsoló erő is – folytatta a város első embere –, és várakozással teli szívvel tekintünk mindannyian a pozitív jövő felé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!