December 3-án

2022.11.24. 13:00

A dévai gyerekeknek gyűjtenek – Jövő héten rendezik meg a 17. Kárpát-medencei Mézfesztivált

Mézfutam, mézlovagrendek köszöntése, mézlovagok avatása, szakmai fórum és méhészbál is színesíti azt a kétnapos, ingyenesen látogatható Kárpát-medencei Mézfesztivált és termelői vásárt, amit december 3-án és 4-én rendeznek immáron 17. alkalommal Zalaegerszegen, a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban.

Mozsár Eszter

A mézfesztivál sajtótájékoztatóján Pálné Sóska Renáta a Zalaegerszegi Triatlon Klub képviseletében, Czémánné Balog Tímea mézlovagrend tag, Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő és Tarsoly Tibor

Fotó: Fehér Márk

A programokat Tarsoly Tibor, a fesztivált szervező Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesületének elnöke ismertetett csütörtökön a városházán. Mint mondta, szombaton és vasárnap 9 és 18 óra között húsz méhészstand, valamint a mellettük kipakoló kézművesek és helyi termelők várják az érdeklődőket. A nagyszabású programsorozat december 3-án, szombaton reggel a mézlovagrendek fogadásával, majd 9 órakor a Mária Magdolna Plébániatemplomban Szent Ambrus napi szentmisével kezdődik, amit Böjte Csaba ferences szerzetes és Stróber László apátplébános celebrál. A Kossuth utcán idén 18 mézlovagrend tagjai vonulnak végig, akiket a polgármesteri hivatal előtt köszöntenek. A sportcsarnokban a 10 órás ünnepélyes megnyitót követően mézlovagokat avatnak és fesztiváldíjakat, életműdíjakat adnak át. A szakmai előadások mellett a gyermekeknek kézműves- és játszóházat szerveznek.

Fotós: Fehér Márk

Vasárnap 10 órakor indul a 3. alkalommal életre hívott Mézfutam, a jótékonysági verseny nevezési díjaiból befolyt összeget, valamint mindkét nap méz- és pénzfelajánlásait a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttatják el.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a határon átnyúló fesztivál a méz fogyasztásának a népszerűsítését, az egészséges életmódot célozza. Az elnök hangsúlyozta, Magyarországon 15 ezer méhész tevékenykedik, s arra kért mindenkit, hogy jó minőségű és megbízható mézet a hazai termelőktől vásároljanak elsősorban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!