Utazó

2022.10.14. 10:30

Az ország közepén jártunk – Éljenek az ürgék… is…!

Nem vagyunk trófeagyűjtők, de az országhatár kerülő túránkon már megfogalmazódott a gondolat, hogy igyekezzünk minél több, földrajzilag érdekes, fontos pontot meglátogatni. Ezek sorába tartozik Pusztavacs, azaz a mai Magyarország közepe. Pest megyében, a kiskunsági Homokhátságon jártunk.

Mozsár Eszter

Forrás: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

Voltunk már az ország legészakibb, legkeletibb, legdélibb pontján, voltunk a hármashatárokon, éppen ideje volt megnézni kis hazánk közepét. A települést az első írásos emlékek 1280 táján említik, a 15. században indult virágzó fejlődésnek. Ebből az időből maradt meg és még látható az egytornyú gótikus templomrom. A török időben elnéptelenedett a falu, így lett Vacs-puszta a neve. A 19. században népesedik be újra, Koháry Ferdinánd herceg vette kezelésbe a 18 ezer holdas pusztát. Az örökösöknek köszönhetően virágzott a major, a nagyközség 1871-ben lett hivatalosan Pusztavacs.

Forrás: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

Híres akkor lett igazán, amikor a térképészek ezen a területen beazonosították Magyarország közepét 1968-ban. Tíz év múlva a középpontot jelző 11 méteres nyolcszögű gúla épült, tetején a jeltoronnyal, amit 2002-ben újítottak fel.

A térképészek akkoriban viszonylag egyszerű módszert alkalmaztak: téglalapot rajzoltak Magyarország határait érintve, majd az átlók metszéspontjánál állapították meg a középpontot.

Forrás: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

A közeli nagy réten 1983-tól úgynevezett Béke-fesztiválokat tartottak, ahol népszerű zenekarok léptek fel, a hallgatóság kevésbé foglalkozott az akkori szocialista propagandával, így vidáman csápoltak a V’Moto-Rock, az R-Go, az Első Emelet vagy a P-Mobil koncertjein közel 150 ezren. A következő évben a rossz szervezés miatt tömegverekedésbe torkollott a vigalom, vízágyúval és könnygázzal oszlatták szét a tömeget. A „Béke”-fesztiválból tehát ennyi maradt, mindössze kettő rendezvény.

Ottjártunkkor azonban elmondhattuk, a környék tényleg a béke szigete, értheti, mivel természetvédelmi terület, ami a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozik. A gyerekeknek és gyerek lelkű felnőtteknek interaktív ürgepark ad némi szórakozást. Persze ürgét nem láttunk, de az ürgelyukakkal szépen kicifrázott mezőben óvatosan lépkedtünk.

Forrás: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

Ja, az elején nem teljesen mondtam igazat, ugyanis nem is itt van az ország közepe, hanem…

2008-ban a Magyar Honvédség által közölt interjúban Bozó Tibor ezredes, a Pusztavacs közelében lévő laktanya parancsnoka az 1980-as évek egyik legnagyobb hadititkába avatta be az olvasókat: a térképészek az eredeti középpontot a laktanya területén belüli ponton mérték, ám azt nem lehetett turisztikai látogatóközponttá tenni. Így épült három kilométerrel odébb a gúla az ürgék nagy örömére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!