Múltidéző

2022.09.24. 16:00

Ötven éve alakítottak ki kirándulóhelyet az Aranyoslapi-forrásnál

Az Aranyoslapi forrás Zalaegerszeg határában, az Alsóerdőn található városi kirándulóhely. A Zalavári Konvent 1381. augusztusában dátumozott levelében – egy határkőjelölő ügy kapcsán – Aranyoskuta forrásként említik. 1970-ben még csak táblával jelezték, később viszont kiépítették.

zaol.hu

Gyerekek a tónál 1992. július 2-án

Forrás: ZH-Archívum

1971-ben született döntés arról, hogy kirándulóhely lesz a megyeszékhely legrégibb forrása. A beruházás terveiről a Zalai Hírlap 1971. november 14-i számában a következőket olvashatjuk: "Zalaegerszeg legrégibb, 1381-ben keltezett írásos emléke megörökítette az alsóerdei úgynevezett aranyoslapi forrást. A több ágból eredő kitűnő vizű forrás a legenda szerint szerencsekút volt, a búcsújárók fémpénzeket dobáltak bele. A városi tanács termelés és ellátásfelügyeleti osztálya természetvédelmi programja keretében az aranyoslapi forrás környékét kiránduló hellyé alakítja. Még ez év őszén kiképezik, védőburkolattal látják el, emléktáblát helyeznek el rajta és néhány padot raknak köréje. A 8—9 ezer forintos költséggel kialakított forrás kitűnő frissítőt ad majd az Alsóerdőn túrázó természetkedvelőknek"

Emlékkövet avattak az egerszegi Aranyoslapi-forrásnál 1981. december 7-én
Forrás: ZH-Archívum

1972-ben végül elkészült a beruházás. Az új turista "zarándokhelyet" és az építését megörökítő emlékkövet december 7-én avatták fel. A városi tanács, illetőleg a tanács építő és park fenntartó üzeme jóvoltából romantikus kőágyat kapott a forrás. Avatóbeszédében Király Gyula, a városi tanács elnök-helyettese elmondta: "A néphistória csodás erőt tulajdonított e forrásnak, vizébe pénzt szórtak a határt járók, a vadászok. Ma abban álljon csodás ereje, hogy családok, turisták százait vonzza ki a természetbe, testet-lelket üdítő kikapcsolódást teremtve a kevésbé egészséges életmódú városlakóknak."

A forrást, illetve a forrásokat beton mellvédekkel láttáit el
Forrás: ZH-Archívum

Az Alsóerdő szomszédságában levő Aranyoslapi terület egy részét a városi tanács 1974-ben természetvédelmi területté nyilvánította, ami később országos védettségűvé vált.

Emlékünnepség és szabadidőközpont avatás az Aranyoslapi forrásoknál 1981. október 26-án
Forrás: ZH-Archívum

1977-ben újabb kivitelezés kezdődött, amely során megújult az aranyoslapi forrás és környéke. A beruházás részleteiről október 6-i lapszámában részletesen is beszámolt a Zalai Hírlap: "A szakemberek elképzeléseinek megvalósításával az alsóerdei parkerdő mellett sportolásra, játékra, sétára, napozásra alkalmas pihenőterületet hoznak létre. A forrás elfolyó vizéből egy kis tavat varázsolnak majd az erdő közepébe. [...] Az aranyoslapi pihenőterület rendbetételéhez szükséges 2 millió forint rendelkezésre áll, s a társadalmi munkában készített fejlesztési tervnek megfelelően megkezdődött a kivitelezés. A nagyobb munka azonban jövőre indul, amikor bekötőutat, sétautakat, a patakon átvezető hidakat, játszótereket és 55 járműnek parkolót építenek. Esőbeállókat létesítenek, erdei bútorokat, pihenőpadokat helyeznek el, melyeket a város üzemeinek dolgozói készítenek társadalmi munkában."

Kirándulók a forrásnál 1981 augusztusában
Forrás: ZH-Archívum

A környéken napközis tábor is létesült, ahol sok gyerek megfordult az évek során. Az új zalaegerszegi városvezetés 2014-ben aztán azzal szembesült, hogy rendkívül leromlott annak állapota, ezért úgy döntöttek, hogy megmentik az emberek által annyira kedvelt sport- és kirándulóhelyet. Az Alsóerdei Sport- és Élménypark idén tavasszal nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt.

Fiatalok a tó partján 1998-ban
Forrás: ZH-Archívum
A tó látképe 2020-ban
Forrás: ZH-Archívum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!