Hirdetés

2022.09.09. 06:00

Infrapanelek - a fűtés korszerűen

Hogyan működik, hová kell elhelyezni, hogy a leghatékonyabb legyen?

Forrás: electronic-star.hu

Miben különböznek a fűtő infrapanelek az egyéb fűtési módszerektől? A fő különbség a hő terjedése. Az infrapanelek a hőt sugárzás, nem pedig konvekció útján terjesztik - ez a kifejezés a hőenergia folyadékáramlással történő átvitelére használatos. A legtöbben már ismerjük a hagyományos otthoni fűtési rendszerek által termelt meleg levegő konvekciós ciklusát, de fontos megérteni, hogy az infravörös termékek nem így működnek.

Forrás: electronic-star.hu
 

Ehelyett, az infravörös sugárzás kritikus fontosságú az ilyen termékek esetében. Cikkünkben egy gyors áttekintést talál az infrapanelek működéséről.

Hogyan működnek az infravörös fűtőpanelek?

Forrás: electronic-star.hu
 

Amikor az infrapanel melegíti a közelében lévő tárgyakat, az objektumot alkotó molekulák vibrálni kezdenek. Ez a rezgés infravörös hullámokat hoz létre, amely azután az objektum felületéről kisugároz vissza. A kibocsátott infravörös sugárzás mennyisége a tárgy hőmérsékletétől függ; minél melegebb a tárgy, annál több infravörös sugárzást bocsát ki.

Hová kell az infrapanelt elhelyezni?

Ha az infrapanel telepítésének ideális helyét keresi, akkor érdemes figyelembe venni a kémény oldalát vagy az ajtó melletti falat. Mindkettő kiváló hely az infrapanelek számára, mivel általában széles teret biztosítanak, miközben nem takarják el őket bútordarabok, falak vagy egyéb készülékek.

Forrás: electronic-star.hu
 

Falra szerelhető infravörös fűtőtestek

Azzal, hogy az infravörös panelt a falra helyezi, a lehető legtöbb hőt irányítja megfelelően. Az ablakokon keresztül történő hőveszteség elkerülése érdekében az infravörös panel felszereléséhez olyan falat válasszon, amely nem közvetlenül az ablakkal szemben van.

 

Az infrapanel kéményfalra történő telepítése ideális lehet a nappaliban, mivel a hő nagy része például a kanapéra irányul.

 

Mennyezetre szerelhető infravörös fűtőtest

Ha az infrapanelt nem szívesen helyezné a falra, vagy attól tart, hogy a sugárzást bútorok vagy egyéb akadályok blokkolják, a megoldás az infrapanel mennyezetre helyezése.

A mennyezeti infravörös panelek a padló felé néznek, és a helyiség nagy részét lefedik. Ráadásul biztonságosabbak, mivel kellő távolságban vannak az esetleges személyes érintkezéstől. Ebben az esetben, az egyetlen akadály a csillár, amely általában a szoba közepén, a mennyezeten található. A megfelelően fűtött ülőfelület biztosítása érdekében javasoljuk, hogy a fő lámpatest mindkét oldalán legalább 2 infrapanelt  helyezzen el.

Forrás: electronic-star.hu
 

Mely helyeket kell elkerülni az infravörös panel elhelyezésekor?

Fülkék a szobában

Ha van például egy falfülke a házban, vesse el a gondolatot, hogy ez az ideális hely egy infravörös panel diszkrét elhelyezésére. Ha egy infrapanelt egy szoba falfülkéjébe telepítene, könnyen előfordulhat, hogy a környező falak megakadályozzák, hogy a lehető legszélesebb körben terjessze a hőt.

Az ablakkal szemben

Ha az infravörös fűtőpanelt az ablakkal szembe helyezi, a panelnek nagyobb leherősége lesz a hő terjesztésében és sokkal nagyobb területet fed le a helyiségben, Azonban ennek az elhelyezésnek is megvannak a maga hátrányai. Ha a kanapé vagy az ágy távolabb van a faltól, az kapja a legkevesebb hőt. Általában a szakértők határozottan azt tanácsolják, hogy a hőveszteség miatt ne helyezzenek infrapanelt az ablakokkal szemben. Ha azonban Önnek modern üvegezésű háza vagy lakása van, akkor a szigetelés már megoldott. Az üvegek úgy vannak kialakítva, hogy visszaverik a hőt a szobába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!