Biokertészet hókuszpókusz nélkül

2022.09.26. 13:00

Augusztustól októberig: szilva, az univerzális gyümölcs

Olyan gyönyörű, nagyméretű, gusztusos szilvát láttam pénteken a piacon, hogy majdnem vettem belőle.

Fincza Zsuzsa

Az althann ringló augusztus közepétől érik, legjobb porzója a stanley

Fotó: A szerző

Kérdeztem a gazdát, milyen fajta, azt mondta: "muskotály". Hogy besztercei-, vagy debreceni muskotály-e, azt nem tudta, de a feldarabolt gyümölcsöt meg lehetett kóstolni, tényleg finom volt és enyhén muskotályos ízű. Aztán megnéztem az árát, egy kilót 750 forintért vesztegettek, amiről egyből eszembe jutott, hogy végül is hasonló szilváim teremtek augusztustól, a besztercei muskotályos és a stanley már leérett, a mezítlábas (Zalában hegyi szilvának nevezett) besztercei változatából az idén sikerült a szarkák elől egy rekesszel megmentenem, s délután a Jánkára voltam hivatalos, ahol a kedvenc sárgahéjú, mézédes tipala szilvából annyit szedhettem, amennyit nem szégyelltem, az pedig nem kis mennyiség. 

A sárga héjú, mézédes tipala íze hasonlít a sárgabarackéra. Gazdag A-vitaminban és béta-karotinban, ami jó hatással van a látásra és a bőr egészségére
Fotós: A szerző

A szilva (Prunus domestica) egyébként nem a legdivatosabb csonthéjas, kivéve a férfiak bizonyos körét, akik egyenesen pálinkafának becézik a kék bogyókat termő szikár növényt. Pedig a szilva finom, lédús gyümölcs, alacsony kalóriatartalmú, nem rejteget zsírokat, viszont az egyik legkiválóbb vitaminforrás: bővelkedik A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, E- és K-vitaminban, nem szűkölködik ásványi anyagokban: jó forrása a káliumnak, a foszfornak, a vasnak, a kalciumnak, a cinknek és a fluornak, ráadásul rendkívül gazdag fitokemikáliákban. A tudósok egyenesen a szuperételek közé sorolják. Az antioxidánsok, mint a C-vitamin, a zeaxanthin, a lutein, a kriptoxanthin egészségjavító vegyületek, sikerrel küzdenek a szabad gyökök ellen, melyek számos betegségért felelősek. A bőséges C-vitamin köztudottan segít a fertőzések leküzdésében is és növeli a szervezet ellenálló képességét.

Apró szemű sárga ringló, a szilvák között a szegény rokon, pedig süteményekbe kiváló
Fotós: A szerző

A legrégebb óta és legszélesebb körben ismert egészségügyi előnyei közé tartozik az emésztésre gyakorolt kedvező hatás, a vírusos fertőzések tüneteinek enyhítése, de segíthet a csontritkulás, a makuladegeneráció, a cukorbetegség, valamint az elhízás megelőzésében és kezelésében. Megkönnyíti a tanulást, javítja a memóriát, erősíti az immunrendszert, egészségesen tartja az idegrendszert és segít a bőrápolásban. Kiváló vértisztító, gazdag káliumkészlete jót tesz a szívnek, a vérnyomásnak és lassítja a csontszövet leépülését is. A szilva az a gyümölcs, amelyik fogyasztásában a diétázóknak sem kell visszafogniuk magukat, hiszen kalóriaszegény, felturbózza az emésztést, a veseműködést, béta-karotin-készletével pedig feszesíti a fogyás miatt esetleg lötyögőssé, ráncossá vált bőrt. A legújabb kutatások szerint a fent említett vitaminok tehetik a legtöbbet a tüdőrák megelőzésében, nemrég felfedezték azt is, hogy a kék gyümölcs K- és C-vitamin gazdagsága segít megelőzni, illetve lassítani az Alzheimer-kórt. Szóval jól tesszük, ha nem hagyjuk ki az étrendünkből a szilvát sem, amely ráadásul az ásványi anyagokat a legideálisabb arányban tartalmazza. Fiatalkorban fogyasszuk megelőzésként, idősödve pedig gyógyszerként: a veseműködésre és az emésztésre gyakorolt kedvező hatásával ugyanis javítja a köszvényesek és reumások életminőségét, ráadásul a legtöbb szilvafajtában jelenlévő lutein-zeaxanthin késlelteti az úgynevezett "öregszeműség" kialakulását.

A Zalában falusi, vagy hegyi szilvának nevezett besztercei a legjobb pálinka-alapanyag
Fotós: A szerző

A szilva potenciálisan antihiperglikémiás hatást fejthet ki és segíthet a cukorbetegség leküzdésében. A The British Medical Journal folyóiratban megjelent tanulmány szerint e gyümölcsben található flavonoidok védőhatást fejthetnek ki az inzulinrezisztencia ellen és segítenek csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A sárga szilva különösen gazdag A-vitaminban és béta-karotinban, ami jót tesz a látásnak és a bőrnek. 

A tipala részben öntermékenyülő, betegségekkel szemben ellenálló fajta, rendszeresen és bőven terem
Fotós: A szerző
A stanley kedvelt és elismert fajta, augusztus közepétől érik, öntermékenyülő, magja apró
Fotós: A szerző

A szilva aszalva is gazdag rostokban, igaz cukorban is - így a cukorbetegek és a fogyókúrázók csak mértékkel fogyasszanak belőle. Az aszalt szilva természetes medicina az egészséges csontozat megőrzéséhez, a polifenolok a káliummal együtt serkentik a csontképződést, javítják a csontsűrűséget, megakadályozzák a csontvesztést, rendszeres fogyasztása segíthet helyreállítani az öregedés következtében elvesztett csontsűrűséget. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!