2022.09.12. 13:21
A paradicsom egy zöldség, aminek a gyümölcsét szeretjük
A veteményes egyik legtitokzatosabb lakója a paradicsom, a csángók szerint padledzsika, hivatalosan Solanum lycopersicum, a franciáknál pomme d'amour (a szerelem almája), az olaszoknál pomodoro, az angoloknál tomato. Termése, amit megeszünk, botanikailag gyümölcs, de viselkedése és főleg íze miatt zöldségnek tekintjük. Megjegyzem, az eper bármennyire az egyik legkedveltebb "gyümölcsünk", a botanikusok szerint zöldség, gyümölcsnek a magjait nevezik, a finom, húsos rész pedig a vízzel telt magbuga.
Az idei nyár kedvezett a paradicsomnak - készíthetünk belőle pürét, ketchupot, ivólét, sőt, akár lekvárt is
Forrás: Fincza Zsuzsa
Pánikra persze semmi ok, hiszen a gyümölcs és a zöldség kifejezés nem tudományos fogalmak, botanikai szempontból a hivatalos titulus a termés, azon belül pedig van a valódi- és az áltermés. Mi, hétköznapi halandók leegyszerűsítve a húsos termésű növényeket, például amibe bele tudunk harapni, mondjuk gyümölcsnek, aminek pedig a gyökerét, levelét, szárát hasznosítjuk, zöldségként könyveljük el. No, de akkor mi a helyzet a kabakosokkal, hiszen az uborka, a tök, a cukkini zöldség, testvérüket, a dinnyét viszont gyümölcsként tálaljuk.
A paradicsomnál maradva, tagadhatatlan, hogy a kert legnépszerűbb kultúrnövénye, a család minden tagjának kedvence. A bogyói lehetnek aprók, közepesek, óriás trottyosok, különböző színűek a sárgától a piroson, a lilán át a feketéig. Fagymentes éghajlaton évelő kúszónövény, mi egynyáriként általában palántakorában ültetjük ki a kertbe, bár a helybe vetett tövek strapabíróbbak, mint előnevelt, dédelgetett, társaik.
A paradicsom Peruban őshonos, a spanyol gyarmatosítás után azonban világszerte elterjedt. A Solanum nemzetséghez tartozik, a latin solamen szó vigasztalót, megnyugtatót jelenet. A fajnév, a lycopersicum szerint "farkas őszibarack", amikor a paradicsom Európába került, farkasbaracknak hívták, ami egy német legendából ered, amely szerint a boszorkányok és varázslók a bájitalokba használták, hogy vérfarkassá változtassák magukat. Szerencsére ma már mindenütt a legnépszerűbb zöldségnek, vagy ha úgy tetszik, gyümölcsnek számít. A legnagyobb paradicsomtermelő ország Kína, őket követi az Egyesült Államok, Törökország, India és Olaszország, honunk nem számít paradicsom nagyhatalomnak.
Azt azért jó, ha nem feledjük: a paradicsom minden zöld színű része mérgező. Gyümölcse vagy bogyója viszont éretten értékes élelem. Fogyasztható nyersen, feldolgozva, főzve, sütve, szárítva. Gazdag forrása az A-, B-, E- és C-vitaminnak, a folsavnak és az antioxidánsoknak. A paradicsomot a természet dugig töltötte likopinnel, ami védi a nap ultraibolya-sugaraitól, a sejtjeit a károsodástól, mindemellett káliumot és számos egyéb tápanyagokat is tartalmaz.
Tanult kertészemberek nem győzik hangoztatni, hogy a paradicsomot ne ültessük árnyékba, mert nagy fényigényű és melegkedvelő növény. Ami azt illeti, az idén nyáron kedvére napfürdőzhetett. Bár a hosszú ideig tartó rekkenő hőség egyetlen növénynek sem használ, a paradicsom számára mégis kedvezőbb, mint a túlzottan csapadékos időjárás. A kánikula tagadhatatlan előnye, hogy a szárazságban a gombáknak esélyük sem volt a győzelemre, hacsak a hebehurgya locsolással mi magunk meg nem teremtettük számukra. Ezt elkerülendő, különböző praktikákkal, talajtakarással, mulcsozással igyekeztünk védeni a talajt a kiszáradástól, aki tehette, plusz okos öntözéssel rekordtermést produkálhatott. Persze a növénybetegségeknél is a legjobb védekezés a megelőzés, ennek a legegyszerűbb módja, ha eleve olyan paradicsomfajtákat választunk, amelyek ellenállnak a fertőzéseknek.
Nemrég olvastam egy éppen most aktuális tanácsot: a jövő évi termésre gondolva a szaporítóanyag életképessége érdekében minél előbb szedjük ki a gyűjteni szándékozott magokat az érett bogyókból. Tegyük egy pohár tiszta vízbe, hagyjuk egy kicsit erjedni, úgy lebomlanak róla a csírázást gátló anyagok. A magok a pohár aljára süllyednek, a gyümölcshús felszállingózik a víz tetejére a "léha", terméketlen magokkal együtt. Ezután öntsük le a vizet a magról, és mielőtt csírázni kezdene, haladéktalanul szárítsuk meg, rakjuk papírtálcára vagy papírtányérra.