Biokertészet hókuszpókusz nélkül

2022.09.12. 13:21

A paradicsom egy zöldség, aminek a gyümölcsét szeretjük

A veteményes egyik legtitokzatosabb lakója a paradicsom, a csángók szerint padledzsika, hivatalosan Solanum lycopersicum, a franciáknál pomme d'amour (a szerelem almája), az olaszoknál pomodoro, az angoloknál tomato. Termése, amit megeszünk, botanikailag gyümölcs, de viselkedése és főleg íze miatt zöldségnek tekintjük. Megjegyzem, az eper bármennyire az egyik legkedveltebb "gyümölcsünk", a botanikusok szerint zöldség, gyümölcsnek a magjait nevezik, a finom, húsos rész pedig a vízzel telt magbuga.

Fincza Zsuzsa

Az idei nyár kedvezett a paradicsomnak - készíthetünk belőle pürét, ketchupot, ivólét, sőt, akár lekvárt is

Forrás: Fincza Zsuzsa

Pánikra persze semmi ok, hiszen a gyümölcs és a zöldség kifejezés nem tudományos fogalmak, botanikai szempontból a hivatalos titulus a termés, azon belül pedig van a valódi- és az áltermés. Mi, hétköznapi halandók leegyszerűsítve a húsos termésű növényeket, például amibe bele tudunk harapni, mondjuk gyümölcsnek, aminek pedig a gyökerét, levelét, szárát hasznosítjuk, zöldségként könyveljük el. No, de akkor mi a helyzet a kabakosokkal, hiszen az uborka, a tök, a cukkini zöldség, testvérüket, a dinnyét viszont gyümölcsként tálaljuk.

A pirosra érő fekete paradicsom
Forrás: Fincza Zsuzsa

A paradicsomnál maradva, tagadhatatlan, hogy a kert legnépszerűbb kultúrnövénye, a család minden tagjának kedvence. A bogyói lehetnek aprók, közepesek, óriás trottyosok, különböző színűek a sárgától a piroson, a lilán át a feketéig. Fagymentes éghajlaton évelő kúszónövény, mi egynyáriként általában palántakorában ültetjük ki a kertbe, bár a helybe vetett tövek strapabíróbbak, mint előnevelt, dédelgetett, társaik. 

Lédús, régifajta befőzni való paradicsom
Forrás: Fincza Zsuzsa

A paradicsom Peruban őshonos, a spanyol gyarmatosítás után azonban világszerte elterjedt. A Solanum nemzetséghez tartozik, a latin solamen szó vigasztalót, megnyugtatót jelenet. A fajnév, a lycopersicum szerint "farkas őszibarack", amikor a paradicsom Európába került, farkasbaracknak hívták, ami egy német legendából ered, amely szerint a boszorkányok és varázslók a bájitalokba használták, hogy vérfarkassá változtassák magukat. Szerencsére ma már mindenütt a legnépszerűbb zöldségnek, vagy ha úgy tetszik, gyümölcsnek számít. A legnagyobb paradicsomtermelő ország Kína, őket követi az Egyesült Államok, Törökország, India és Olaszország, honunk nem számít paradicsom nagyhatalomnak.

A különleges "tigerella" paradicsom még nem érett be teljesen
Forrás: Fincza Zsuzsa

Azt azért jó, ha nem feledjük: a paradicsom minden zöld színű része mérgező. Gyümölcse vagy bogyója viszont éretten értékes élelem. Fogyasztható nyersen, feldolgozva, főzve, sütve, szárítva. Gazdag forrása az A-, B-, E- és C-vitaminnak, a folsavnak és az antioxidánsoknak. A paradicsomot a természet dugig töltötte likopinnel, ami védi a nap ultraibolya-sugaraitól, a sejtjeit a károsodástól, mindemellett káliumot és számos egyéb tápanyagokat is tartalmaz. 

Salátákba, szendvicsekbe sokan az apró koktélparadicsomot kedvelik
Forrás: Fincza Zsuzsa

Tanult kertészemberek nem győzik hangoztatni, hogy a paradicsomot ne ültessük árnyékba, mert nagy fényigényű és melegkedvelő növény. Ami azt illeti, az idén nyáron kedvére napfürdőzhetett. Bár a hosszú ideig tartó rekkenő hőség egyetlen növénynek sem használ, a paradicsom számára mégis kedvezőbb, mint a túlzottan csapadékos időjárás. A kánikula tagadhatatlan előnye, hogy a szárazságban a gombáknak esélyük sem volt a győzelemre, hacsak a hebehurgya locsolással mi magunk meg nem teremtettük számukra. Ezt elkerülendő, különböző praktikákkal, talajtakarással, mulcsozással igyekeztünk védeni a talajt a kiszáradástól, aki tehette, plusz okos öntözéssel rekordtermést produkálhatott. Persze a növénybetegségeknél is a legjobb védekezés a megelőzés, ennek a legegyszerűbb módja, ha eleve olyan paradicsomfajtákat választunk, amelyek ellenállnak a fertőzéseknek. 

A paradicsom lehet akár különleges kékes, lilás, feketés színű is
Forrás: Fincza Zsuzsa

Nemrég olvastam egy éppen most aktuális tanácsot: a jövő évi termésre gondolva a szaporítóanyag életképessége érdekében minél előbb szedjük ki a gyűjteni szándékozott magokat az érett bogyókból. Tegyük egy pohár tiszta vízbe, hagyjuk egy kicsit erjedni, úgy lebomlanak róla a csírázást gátló anyagok. A magok a pohár aljára süllyednek, a gyümölcshús felszállingózik a víz tetejére a "léha", terméketlen magokkal együtt. Ezután öntsük le a vizet a magról, és mielőtt csírázni kezdene, haladéktalanul szárítsuk meg, rakjuk papírtálcára vagy papírtányérra. 

Ellentmondva a magyar nótának: miért ne lehetne a paradicsom sárga? Kevésbé savas, az érzékeny gyomrúak is megehetik
Forrás: Fincza Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!