Egy postás talált rá a magatehetetlen madárra

2022.07.13. 11:01

Sarlósfecskét mentettek Nagykanizsán

Nagykanizsán az "Élettér" Állat- és Természetvédő Egyesülethez különleges vendég került, méghozzá egy sarlósfecske. Skanecz Tamás, a menhely telepvezetője elmondta: kedd délután érkezett a megkeresés, hogy egy postás talált egy magatehetetlenül földön heverő fecskét a városban. Az első vizsgálatok alapján szerencsére nincs eltörve szárnya, csak nagyon legyengült, bíznak benne, hogy pár napi gondozás után szabadon engedhetik.

Forrás: ZH

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapjáról kiderült: a sarlósfecske nevével ellentétben nem a fecskefélék családjába tartozik, sőt, nem is énekesmadár. Legközelebbi rokonai az újvilági kolibri fajokhoz tartoznak. Fáradhatatlan repülő, szinte kizárólag a költési időben száll le. Éjjel is folyamatosan, nagyobb magasságban, csapatokban repülnek. A városok madara, megfelelő fészkelőhelyet jelentenek neki a panelházak repedései, ahol a ragadozóktól is védve vannak. A sarlósfecske repülve vadászik, repülő rovarokkal és a levegőben sodródó pókokkal táplálkozik. A fiókák meglehetősen jól bírják az éhezést, ilyenkor testhőmérsékletük csökkentéssel és alvással próbálják átvészelni a táplálékhiányos időszakot. Sokszor a víz fölött nagy tömegben előforduló rovarokat fogyasztja ez a madár,  amely vonuló, a telet Afrika déli részén tölti.

Forrás: ZH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!