Utazó

2022.07.31. 06:50

Gyógyító erejű csodát rejteget az apró zalai falu, Böde

Zalaegerszegtől nem messze egy kis település, Böde bújik meg a Szentmihályfai-patak völgyében. Elsőre talán semmi érdekes nincs ebben a faluban, ám van itt egy hely, amelynek egyesek gyógyító erőt tulajdonítanak.

Rákos Bianka

Fotó: Rákos Bianka

Akár hiszünk a csodákban, akár nem, a bödei energiadombot érdemes felkeresnünk. A táj nyáron különösen gyönyörű, arról nem beszélve, hogy mindenki számára ingyenesen elérhető, könnyed kikapcsolódás, akár az egész családdal.

Mitől energiadomb az energiadomb?

Ha valaki még nem hallott a zalai látványosságról, bizonyára már a neve hallatára is felkapja a fejét. Böde János természetgyógyász a 2000-es évek második felében egy feltárás során lett figyelmes a dombra. Szerinte itt is találkozhatunk azzal a természetes "gyógyító erővel”, amely jelen van a világ különböző pontjain, többek között Fatimában és Lourdes-ban. Böde szerint a domb segíthet abban, hogy leküzdjük betegségeinket és lelki fájdalmainkat.

Látkép az energiadombról Fotó: Rákos Bianka

Körülbelül 12 évvel ezelőtt, 2010-ben a nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület kezdeményezésére a Zala Megyei Közgyűlés, a nagykanizsai városi televízió és a Zalai Hírlap közreműködésével meghirdették a Zala megye 7 csodája pályázatot, melynek célja az volt, hogy felkutassák megyénk hét épített és hét természeti látványosságát. A bödei energiadomb ekkor tett szert nagyobb ismertségre, hiszen több mint 38 ezer szavazattal első helyre került a természeti csodák rangsorában. 

 

Természetes feltöltődés egy délután alatt

Bár táblák és feliratok nem igazán jelzik, merre van az energiadomb, mégis könnyen megtalálható. A Google Maps pontosan jelöli a helyet, így eltéveszteni nehezen tudjuk. 

Ha Zalaegerszegről indulunk útnak, jó támpont lehet még Böde másik látványossága, a középkori Szent Mihály-templom, amely pont útba esik az energiadomb felé. Az építmény egyébként a megye egyik legismertebb középkori műemléke, amely 1220 körül épült, a török hódoltság alatt azonban elpusztult, végül 1750 körül helyreállították. Ide csak bejelentkezést követően mehetünk be, de már a távolból is gyönyörű látvány a hófehér templom, amely magányosan áll egy domb tetején. 

A középkori Szent Mihály-templom Fotó: Rákos Bianka

Az energiadombhoz autóval és motorkerékpárral is könnyen eljuthatunk, igaz, inkább száraz időben érdemes nekivágni. A helyszínhez érve valóban elkaphat minket egy kellemes érzés, különösen a dombon felfelé sétálva, ahogy fokozatosan elénk tárul Böde látképe. Padok nincsenek kihelyezve, így érdemes pokróccal érkezni, és megpihenni kicsit a domb tetején a teljes feltöltődés érdekében.

A bödei energiadomb hivatalosan magánterület – ennek tudható be az információtáblák és a kialakított pihenőhely hiánya – azonban mindenki számára szabadon látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!