Sokszor nem könnyű...

2022.06.25. 18:00

Mit egyen a gyerek nyáron? Tippeket adunk!

Mit egyen a gyerek? Teszik fel a gondterhelt szülők a kérdést, amikor az iskolai menza „visszafogott” biztonsága nem nyújt megoldást, ellenben gyorsan kell készíteni valami táplálót – hiszen a legtöbb szülő azért dolgozik ilyenkor is…

STR

Nem mondom, hogy nagy szám, de a gyerekek szeretik, tápláló, egészséges és a kettő párhuzamosan készíthető. A tejszínes-spenótos penne a serpenyőben a tűzön, a frissen szedett gyümölcsökkel megbolondított pisztáciás piskóta pedig a sütőben. Először a süteményt készítjük el, hogy amíg sül, összedobhassuk a főételt is. A tészta a szokásos, poharas módszerrel készül: két pohár liszt (kinek milyen), két és fél pohár szőlőcukor (vagy valakinek normál cukor, esetleg valamilyen édesítő), sütőpor megy a száraz edénybe. Két tojás, háromnegyed pohár olaj, egy pohár tejföl/kefir/tejszín (akár laktózmentes) a másikba. Az ízek fokozásáért pisztáciakrém és vanília kerül hozzá. A két „tételt” összedolgozzuk, laza, krémes állagú tésztát kapva. 

A spenótos tészta könnyű és gyors étek Fotók: STR

A harmadik elem a feltét: frissen szedett ribizlit és magozott cseresznyét kevertem össze őrölt szegfűszeggel, fahéjjal, szőlőcukorral és egy kis eperdzsemmel. Kizsírozott tepsiben laza 20-25 perc alatt megsül. És ha jó volt a gyerek, akkor kaphat a forró sütemény mellé egy kis jégkrémet is. Amíg sütőben van a desszert, megrottyantjuk a spenótot a serpenyőben, olívaolajon vagy zsíron. Ízlés szerint adunk hozzá sót, borsot és fokhagymát. Lehet hozzá sütni csirkehúst is, s ha van, adok hozzá parmezánt vagy fetát. Majd megcsurgatom tejszínnel (lehet laktózmentes) és összefőzöm. Ehhez adom a választott tésztát, tetejére sajtot teszek. Ha nagy az éhség, akkor lehet fogyasztani, ha nem, akkor még sütőben rápirítok. Persze csak miután kivettem a süteményt. 

A sütemény hamar elfogy, vacsorára is jó lehet


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!