A textilpárnás kerti bútorokat felfrissíthetjük új huzattal

2022.06.11. 15:00

Merész vizuális hatások a teraszokon

Lassan a múlt ködébe vész a fonott fotel, a rideg műanyag szék, a szintén műanyag, ám szinte tisztíthatatlan asztal. Átveszik a helyüket a kertben, a teraszokon, az erkélyeken a textilpárnás kényelmes kanapék.

Arany Horváth Zsuzsa

Látványos hatást érhetünk el a kontrasztos színekkel, geometriai formákkal

Fotós: Shutterstock

A rattant mímelő műanyag kerti bútorok többféle színben kínálják magukat, hasznosak a sötétszürkék, mélybarnák, talán könnyebb a tisztításuk, jobban viselik az időjárási hatásokat, a páratartalmat, a vakító-fakító napfényt, mint a csak eleinte hófehér színűek. 
Ezekre a padokra, kanapé­formákra azonban mindenképpen párnák dukálnak, ekképp lehet kényelmesen heverészni rajtuk, limonádét szürcsölgetni. 

A textilek mintázata, formája, színe kifejezheti egyéni ízlésünket, de azt is, hogy mi kapható az üzletben, netán milyen maradék anyag lelhető fel az otthoni varrógépben. Ha igyekszünk elkerülni a konfekció egyenfazonjait, válasszunk egyedi megoldásokat, elkerülhetjük, hogy a szomszédolós kertipartikon visszaköszönjön a saját kerti bútorunk. 
Adja magát például a diszkrét apró virágminta, a nyár színeivel, sárgával, pirossal, kékkel, zölddel. Jó szolgálatot tesznek akkor is, ha borús az idő, hiszen a meleg színeikkel elérik a napsütötte hatást. De ha megunjuk, vagy valami vagányabbra vágyunk, kicserélhetjük a huzatokat, követve a trendeket. Idén úgy tűnik, a geometrikus mintákat választotta a divat, méghozzá kontrasztos színelrendezésben. A klasszikus fekete-fehér (képünkön) mellett hasítanak bordók, vörösek, lilák, pinkek, némileg teátrális hatást kölcsönözve a székeknek, fote­loknak, kanapéknak. Így aztán nagy konstruktivista festőnk, Vasarely is elámulna néhány kerti pihenősarok láttán. A csíkos mintázat jól illeszkedhet a fapadozat deszkáihoz, a formajáték rímelhet egymásra. 

Ha már benne vagyunk a teljes megújításban, akár több szettet is varrathatunk egyszerre, így cserehuzatunk is lesz, amíg mosásban van az egyik. A moshatóság érdekében mindenképp legyen könnyen levehető a huzat, ma már, ahogy az ágyneműk esetében, itt is a műanyag cipzár használatos a gombok helyett, sőt, némelyik megoldáson húzogató sincs. 

A textilanyagok közül természetesen aszerint válasszunk, hogy az adott helyen mennyire kell majd vízállónak lennie a garnitúrának. Visszatérhet a letörölhető műanyagtartalmú is. 
A párnákat esténként ne feledjük a szabadban, gondoljunk azokra az éjszaka portyázó kisállatokra, akik szintén szeretik a kényelmet. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában