Petőfi emléke kísérte őket útjukon

2022.06.01. 14:00

Az összetartozás érzése kerítette hatalmába a kiskanizsai diákokat erdélyi látogatásuk során

Erdélyben jártak a Határtalanul program keretében a Kiskanizsai Általános Iskola hetedikesei.

Horváth-Balogh Attila

A kiskanizsai iskola hetedikesei Vajdahunyad váránál

Az útról Niklesz Réka és Gerencsér Benedek küldött beszámolót lapunknak. Mint azt írták: Szent László királyunk városában, Nagyváradon kezdtek a Petőfi szobor koszorúzásával. Aztán a Királyhágó szerpentines útjai következtek. A sok-sok kanyar leküzdése után Hunyadi Mátyás szülővárosa, Kolozsvár várta a gyerekeket a Szt. Mihály templommal, a Mátyás szoborral. Kazinczy-díjas idegenvezetőjük székely humorával, tiszta beszédével pedig arra emlékeztette őket, hogy magyar nyelvünk az igazi összetartó erő.

Második napjukat Marosvásárhelyen indították. Láthatták Teleki Sámuel híres könyvtárát, megcsodálhatták a kultúrpalota díszes, szecessziós üvegablakait, fali kárpitjait, színháztermét. Innét útjuk Parajdra vezetett, a világhírű sóbányába. A fazekasok birodalma, Korond díszes székelykapuival, kézműves remekeivel fogadta őket. Este Zeteváralján tértek nyugovóra, ahol 2 éjszakát is tölthettek. A 3. napon a Keleti-Kárpátok meseszép bérceiben gyönyörködhettek. A legendás Gyilkos-tó után a Madarasi-Hargitára, a székelyek szent hegyére indultak tovább. Izgalmas szerpentinen haladtak egy darabig, majd gyalogosan folytatva útjukat, jót hógolyóztak, s nevettek a süppedő májusi hóban bukdácsolva. Odafönn, közel 2000 méteren a Fogarasi-Havasok láttán a turul, a kopjafák árnyékában számukra eddig még ismeretlen, felemelő érzés kerítette hatalmába őket, amit soha nem felejtenek: a nemzethez tartozás érzése. Csütörtökön először Fehéregyházára, a Petőfi Múzeumba látogattak el, majd megkoszorúzták a költő szobrát és felidézték azt az „egy gondolatot”…

Segesvár innen egy röpke pillanat. 1849-ben a költő is megjárta ezt az utat. Az UNESCO világörökség szász városában lépten-nyomon Petőfi-emlékekre bukkantak. Gyulafehérváron, a székesegyházban lerótták kegyeletüket Hunyadi János sírjánál.

Kirándulásuk utolsó napját Vajdahunyad várában kezdték, majd Arad felé indultak, ahol a 13 vértanú szobránál rótták le kegyeletüket. A határt átlépve Kiskőrösön is áthaladtak - Petőfi emléke kísérte őket utazásuk során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!