Csak egy napig nyílnak

2022.05.20. 15:00

Nemcsak gyönyörű, de gyógyít is – Kertünk egyik ékessége a golgotavirág

A golgotavirág (Passiflora) egy évelő növény, lenyűgöző, illatos virágokkal, amelyek csak egy napig nyílnak. Az első virágzást sikerült lekésnünk, éppen nem voltunk otthon és csupán lányom fotóján gyönyörködhettünk a szép virágban.

Mozsár Eszter

Forrás: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

Férjem a nyugati tájolású erkélyünk balkonládájába ültette az idei szerzeményt, a kék golgotavirágot (Passiflora caerulea) és csak bíztunk benne, hogy megmarad és elkápráztat látványával. Habár a gyümölcs ehető, nyersen majdnem íztelen. 

Teljesen egyedi kinézete mellett illata is nagyon különös, erőteljes, gyümölcsös, egyszóval leírhatatlan. Ha beleszimatolunk a virágba, nem akarjuk ott hagyni, annyira nyugtat és örömmel tölt el. Megnéztem a gyógyhatását, kiválóan hat az idegekre. A nyugtató, altató, szorongás oldó hatásáért felelős vegyületeket pontosan még nem tudták kutatók kimutatni, de a golgotavirág kivonatával végzett kísérletek minden kétséget kizáróan bizonyították a drog szedatív és hipnotikus hatását. Flavonoid tartalmából fakadóan görcsoldó hatással rendelkezik. Hatékonyságát mutatja, hogy nem csupán enyhe görcsök során alkalmazzák, hanem epilepsziás rohamok, vagy rángógörcsök esetén is. Amúgy ehető – már akinek van szíve ezt a gyönyörűséget megenni –, nincsen ismert mellékhatása, de azért mértékkel használjuk gyógyerejét. Virágából teát lehet főzni, mely enyhíti a stresszt és a szorongást. 

Forrás: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

A golgotavirág jól növekszik lugason, kerítésen és pergolán. Dél-Amerikában őshonos, és több mint 550 faja létezik (egyes szaklapok szerint 650), beleértve a futó, a cserje és a fa fajtákat is.

Gyorsan növekszik és kiválóan hívogatja a méheket, pillangókat és a kis madarak. A virágzásra három vagy akár több évig is várni kell, ha kicsi a növény. A magból termesztett növények virágzására még hosszabb ideig tart. Az egzotikus növény nagyon gyorsan növekszik és elérheti akár az 5-10 m magasságot. Egy szezonban akár 6 m magasra is megnőhet. 

Forrás: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

Ne feledjük, hogy pompázatos látványa mellett  a Passiflora edulis  gyümölcsöt terem, a sokak által kedvelt, Dél-Amerikában őshonos maracuját vagy passiógyömölcsöt. Mára minden meleg klímájú helyen meghonosították, mint dísznövényt és élelmiszert. A virágok megtermékenyítését a dongók végzik. 

Forrás: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

S hogy miért golgotavirág? A 16. században az Újvilágba érkező spanyol szerzetesek “Flor de las Cinco llagas”-nak, azaz öt seb virágnak nevezték, utalva Jézus utolsó megpróbáltatásaira. Későbbi szerzők, így a jezsuita J. B. Ferrari szerint Krisztus keresztútját a virág egyes részei szimbolizálják: a három bibeszál a három szög, amikkel Jézust a kereszthez szegezték, a bibe az ecettel átitatott szivacs, a nyeles magház a kehely, amit ki kellett innia, az öt portok az öt sebhely, a 72 szálból álló sugárkoszorú a töviskoszorú 72 tövise, a hármasan szeldelt lomblevél a lándzsa hegye, a kacs pedig a korbács. Mindenesetre így húsvét után, pünkösd táján érdemes erről is elmélkedni, vagy egyszerűen csak szépségében, illatában megmártózni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!