Egészség

2022.05.15. 19:00

Minden betegség a belekben kezdődik?

Ki gondolná, 8 méternyi cső a bélrendszerünk, ami többkilónyi tartalmat is hordozhat. Előfordult, hogy valakit egyszerre 16 kg béltartalomtól mentesítettek, írja a netes szakirodalom.

A szájtól a végbélig számítható a szóban forgó szervünk, ami a bőr után az egyik legnagyobb szerv az emberi testben. Az étel pedig általában 70 óráig halad át rajtunk. A szénhidrátok elég hamar átkerülnek a vékonybélbe, a fehérjék és zsírok hosszabb ideig emésztődnek. Az emésztés folyamata tehát változó mértékű időt vesz igénybe, ezalatt a bevitt tápanyag kisebb alkotórészekre bomlik, majd a számunkra hasznos anyagok felszívódnak a bélfalakon keresztül. A táplálék haladását a simaizmok teszik lehetővé, a hosszanti irányban lefutó izomrostok a tápcsatornára jellemző ritmusban, önszabályozó módon mozognak, de az elfogyasztott táplálék is befolyásolja. Ezt a bonyolult működést 100 millió körüli idegsejt segítségével irányítja a szervezetünk központja, az idegrendszer. Mivel az étellel a hasznos anyagokon túl kórokozók is kerülnek az emberi szervezetbe, az emésztőrendszert az immunrendszer elemei, nyirokcsomók és nyiroktüszők veszik körül. Bár a gyomorsav sok mindent elpusztít, az ellenállóbb, azaz valamilyen tokkal rendelkező kórokozók mégis továbbjutnak. Ezért az emberi immunrendszer a sejtjeinek hetven százalékát az emésztőrendszerben koncentrálja.

„A védelmi rendszer további fontos tényezője a milliárdos létszámú bélflóra. Ha ennek baktériumai nem volnának, helyüket kórokozó mikroorganizmusok foglalhatnák el” – írja Máriáss Márta bélrendszerrel foglalkozó tanulmánya. Amikor a bélflóra megváltozik, kevéssé lesz ellenálló az immunrendszer. Nem véletlenül mondta Hippokratész, az orvostudomány atyja több mint 2000 évvel ezelőtt, hogy „Minden betegség a belekben kezdődik”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!