Az ebek tanítanak, humorizálnak

2022.05.26. 12:00

Másodszor rendeztek kutyás napot Hévízen

Másodszor rendezett kutyás napot a Hévízi Vállalkozók Egyesülete (HVE). A versenyek mellett különféle bemutatókat is láthatott a szépszámú két- és négylábú közönség.

Péter B. Árpád

Munkában a zsűri a verseny során

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Tavaly sikert aratott a program, ezért döntöttek a folytatás mellett, mondta Morvai Anikó, a HVE elnöke, hozzátéve: a fő cél, hogy megmozgassák s összehozzák a környék „négylábú társadalmát”, persze a gazdikkal együtt. 

– Azt szeretnénk, hogy jól érezzék magukat az emberek, kikapcsolódjanak, emellett tanácsadásokkal is várjuk őket –  fogalmazott az elnök.

A kutyás napon szépségver­senyt is hirdettek. A kölyök, a kis-, a közepes és a nagytestű ebek mellett külön kategóriában indulhattak a tacskók, mint Morvai Anikó elmondta: azért, mert Hévízen és környékén rendkívül népszerű ez a fajta. Petróczi Edit főszervező arról beszélt lapunknak: olyan rendezvényt akartak életre hívni, amilyen eddig nem volt Hévízen. S mivel a HVE tagjai szinte kivétel nélkül a kutyás közösséghez tartoznak, kézenfekvő volt, hogy ezt a réteget célozzák meg. 

– Az a tervünk, hogy segítünk a kapcsolat- és közösségépítésben, emellett idén a Szimat Állatvédő Egyesület javára gyűjtünk – sorolta Edit, aki már 32 éve tacskós. – Jó olyan közösséghez tartozni, amelyben fontosak az állatok, s úgy is tudunk találkozni, hogy közösen elmegyünk kutyát sétáltatni. 

Petróczi Edit leszögezte: kutya nélkül sokkal kevesebb az ember, mert „az ebek tanítanak, humorizálnak, van személyiségük, sőt: ugyanolyan házsártosak vagy éppen viccesek tudnak lenni, mint mi”. 

Manninger Jenő korábbi országgyűlési képviselő, Keszthely polgármesterjelöltje is ellátogatott a rendezvényre, s leszögezte: a környéken nagyon sokan szeretik a kutyákat, éppen ezért a jövőben igyekeznek még több, őket és a gazdákat szolgáló létesítményt építeni a városban a már meglévő kutyafuttatók, illetve a kutyás strand mellett. Szerinte fontos ez a közösség, már csak azért is, mert: aki a kutyákat szereti, rossz ember nem lehet. 

Turzó Vivien és Novák Gergely az örökbefogadott kutyájukkal, Pásztorral érkezett, s a lelkes mudival néhány trükköt is bemutatott a verseny keretében. 

– Járunk kutyaiskolába, ahol többféle dolgot is tanulhat, ezeket a trükköket nagyjából fél év alatt sajátította el – mondta Vivien és Gergely. – Ennek az a célja, hogy okos legyen, s persze mentálisan is elfáradjon. 

Pásztorról kiderült: mindenben társ, sokat túráznak közösen, s „bármiben benne van, ami a mozgással és a sporttal kapcsolatos”. S olyannyira családtagnak számít, hogy nyaraltak már közösen Horvátországban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!