A Balkán titokzatos ékköve

2022.05.15. 12:00

Érdemes látogatást tenni az ezerarcú Bosznia-Hercegovinában

Jóllehet még nem szerepel sokak bakancslistáján Bosznia-Hercegovina, de egyszer érdemes ellátogatni ebbe az ezerarcú országba, amit keletről Szerbia, délről Montenegró, a többi oldalról Horvátország ha- tárol, és egy alig 20 kilométeres szakaszon még az Adriai-tenger is érinti.

Mozsár Eszter

A Jajca városában található vízesés Bosznia egyik legszebb természeti jelensége

Fotó: Mozsár Eszter

Minket először az ország misztikuma fogott meg, ugyanis eldöntöttük, hogy saját szemünkkel nézzük meg a történészeket és laikusokat megosztó, Visoko határában található piramisok maradványait, amit egyes archeológusok 28 ezer évesnek datálnak. 
Visoko előtt Zavidovici közelében pedig azokat a kőgolyókat lehet megtalálni, amiknek ugyancsak ismeretlen a keletkezésük, mindenesetre hasonló ősi civilizáció nyomait mutató kőgömbök találhatók Costa Ricán is. Egyszerű turistaként izgalmas volt a piramisokat összekötő, az utóbbi években önkéntesek által feltárt Ravne alagutat meglátogatni, ahol fiatal bosnyák kísérőnk angolul tolmácsolta a hely érdekességeit: az itt található negatív ionos levegő egészségre gyakorolt jótékony hatását, s azt, hogy az igazi csodák a 32 ezer évnél idősebb megalit kerámiakövek. 

Izgalmas volt a piramisokat összekötő, az utóbbi években önkéntesek által feltárt Ravne alagutat meglátogatni, ahol az igazi csodák a 32 ezer évnél idősebb megalit kerámiakövek
Forrás: Mozsár Eszter

Boszniát mindig motorral jártuk végig, közelről láttuk a háború és a szegénység nyomait éppúgy, mint a hihetetlenül változatos tájat, a zöldellő és zord hegyeket. A városokban az oszmán építészet éppúgy megtalálható, mint a keresztény. Szarajevóban négy vallás élt egymás mellett évszázadokig békességben. Átutaztunk Jablanicán és fő nevezetességén, a Neretva folyó hídján, majd végigcsodáltuk a Neretva-völgyet egészen Mostarig. A festői Neretva folyón a középkorban folyami kalózok raboltak, és 1943-ban az egyik legfontosabb balkáni csata zajlott itt, amelynek során a partizán különítményeknek sikerült megzavarniuk a Wehr- macht működését. 

Jajca városában mecsetet is láthatunk
Forrás: Mozsár Eszter

Nem hagyhattuk ki Csontváry-Kosztka Tivadar kedvenc helyszínét sem. Jajca városában található vízesés Bosznia legszebb vízesése, azt mondják, a világ 12 legszebb látványossága között szerepel. A Pliva folyó itt, 22 méteren zubog alá a város központjában. Jajca várát Hunyadi Mátyás 1463-ban elfoglalta, majd megalapította a hat évtizedig fennálló Jajcai bánságot. 1878 és 1918 között a Monarchia része a település. 
Jajca az egyetlen olyan erődített város Bosznia-Herce- govinában, ami a 15. századi jellegét máig megtartotta. Egy 18. századi jelentés szerint a váron nem végeztek javításokat a törökök 1527-es megszállása óta. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!